Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češi na německém protestu proti uprchlíkům: Černoch prý dostal dlažební kostkou

Autor: ČTK, simao, simao - 
20. října 2015
15:45

Do německých Drážďan je to po dálnici, co by kamenem dohodil. Na demonstraci hnutí Pegida proti islámu tam i proto v pondělí vyrazili také Češi. V čele s Martinem Konvičkou a Markem Černochem. Právě ten prý byl na protestu zasažen dlažební kostkou. Účastníky demonstrace Pegidy označoval za „přátelské“, zaútočili však prý „sluníčkáři“.

Potyčky a zranění při akcích Pegidy jsou na běžném pořádku. Pondělní demonstrace tohoto německého protiimigrantského hnutí s celým názvem Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu nebyla výjimkou.

V Drážďanech měli opět napilno němečtí těžkooděnci. Do ulic totiž vedle tisícovek stoupenců Pegidy vyrazili i jejich odpůrci. Na demonstraci proti islamizaci Evropy přijeli i Češi. Podle Úsvitu byla demonstrace Pegidy pokojná a přátelská, tvrdil na úterní tiskové konferenci ve sněmovně šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch. On sám však přišel k újmě. Problémy podle něho působili odpůrci z řad „proislámských a anarchistických demonstrantů“.

Černoch: Dostal jsem dlažební kostkou

Černoch tvrdí, že byl spolu s dalšími „účastníky zájezdu“ z řad Úsvitu zasažen plynem, on sám prý schytal i úder dlažební kostkou. Nevlastní bratr zpěvačky Terezy Černochové přitom během protestní akce vystoupil i přímo na pódiu a zdravil Němce slovy „Guten Abend, Dresden. Guten Abend, liebe Nachtbaren.“ Tedy dobrý večer, Drážďany, dobrý večer, milí sousedé. Skoro jako rocková hvězda...

„Účastníci z Pegidy byli naprosto přátelští, byli skvělí a nás Čechy, kteří jsme tam byli, velmi srdečně vítali,“ tvrdil v úterý po jednání poslaneckého klubu Úsvitu Černoch.

Video Hitler a uprchlíci: v Drážďanech se bouřili „náckové“ proti „sluníčkářům“. - František Netušil, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Na závěr akce si však Černoch postěžoval ve videu na Youtube. „Chtěl bych jenom vyřídit všem tzv. sluníčkářům a pravdoláskařům, že když jsme se vraceli z naprosto poklidné demonstrace Pegidy, když jsme se vraceli zpět k autobusu, tak nás napadli pravdoláskaři a napadli nás nějakým sprejem,“ popisoval uslzený Černoch, co se seběhlo.

„Nevím, jestli to byl nějaký pepřový sprej nebo nějaký jiný sprej, ale okamžitě jsem přestal vidět. Ještě dřív, než jsem stačil odejít, tak jsem ještě dostal dlažební kostkou do zad a bylo to o kousek,“ čertil se Černoch. Tentokrát bez svých obvyklých brýlí a chladící si obličej pytlíkem s ledem. Tvrdil, že na demonstraci Pegidy nebyly tentokrát žádné šibenice. „Jenom jsme tam mluvili o tom, že nechceme zničit Evropu velkými imigračními vlnami, které sem přicházejí,“ dodával. 

Pegida se radikalizovala, upozorňují Němci

I když byla akce Pegidy podle Černocha naprosto nenásilná, němečtí vládní i opoziční politici se shodují v tom, že se hnutí radikalizovalo a nenávist vůči cizincům překročila únosnou míru. Zároveň oceňují, že do ulic vyšli i odpůrci Pegidy a ukázali, že v německé společnosti jsou zastoupeny i jiné názory.

Němečtí vládní i opoziční politici se přitom shodují v tom, že hnutí se radikalizovalo a nenávist vůči cizincům překročila únosnou míru. Zároveň oceňují, že do ulic vyšli i odpůrci Pegidy a ukázali, že v německé společnosti jsou zastoupeny i jiné názory.

Vedle Černocha se přitom z české strany zúčastnili akce i předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský, poslankyně Olga Havlová a šéf spolupracujícího Bloku proti islámu Martin Konvička. Konvička, který nejde pro tvrdá slova daleko, charakterizoval odpůrce Pegidy jako „mladé šílence“, kteří se „chovali nehorázně“. „Vždycky agrese šla ze strany těch tolerantních anarchistů,“ tvrdil Konvička.

Pegida tentokrát akci uspořádala u příležitosti prvního výročí svého vzniku a podle agentury DPA se před drážďanskou operu dostavilo 15 000 až 20 000 stoupenců hnutí. Počet odpůrců Pegidy se odhaduje na 15 000 až 19 000. Hlášeny byly potyčky a zranění.