Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hejtmani jednali o uprchlících. Haška zaujalo místo, kde zabili Jana Masaryka

Autor: ČTK, simao - 
21. září 2015
18:55

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) přivítal české hejtmany v Černínském paláci. Měla by z toho být tradice, aby mohli společně řešit zahraniční politiku. Šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) si schůzku, které se zúčastnila i pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), pochvaloval. Zaujala ho však i prohlídka pracovny Jana Masaryka. S osudovým oknem.

Hejtmani krajů v čele s Haškem a pražská primátorka Krnáčová se vydali do Černínského paláce na společnou konzultaci (nejen) o zahraniční politice státu. Zaorálek po schůzce upozorňoval, že řada krajů se věnuje sama od sebe zahraniční politice, a to navíc velmi dobře.

Rád by však některé činnosti koordinoval. „Samozřejmě že to, co jsme diskutovali nejvíce, byly sousedské vztahy k Německu, Rakousku, Slovensku a Polsku,“ uvedl šéf asociace krajů Hašek. „Logicky v těchto dnech a hodinách jsme se dotkli také migrační krize,“ dodal.

Na přetřes tak přišly i uprchlické kvóty, jaké navrhuje Evropská komise. Asociace krajů ČR a všichni hejtmani vyjádřili podporu v odmítnutí povinných kvót, upozornil Hašek. „Myslíme si, že povinné kvóty nejsou vůbec dobrý nápad a dobré řešení. Je to něco, co se týká následku a nikoli příčiny samotného zvednutí té velké migrační vlny,“ uvedl před novináři Hašek. „Je velmi dobře, že táhneme za jeden provaz, a je naprosto jasné a nezpochybnitelné, že vláda má absolutní podporu v jejím stanovisku,“ doplnil.

Hašek upozornil, že právě kraje připravují logistiku v jednotlivých krajích a spolupracují i s ministerstvem vnitra, které tipuje další možné objekty v jednotlivých krajích pro uprchlíky.

„Vítám také avizované cvičení policie a armády na jižní hranici státu. Jsem rád, že ČR chce nejenom formálně, ale i fakticky dodržovat Schengen,“ uvedl Hašek k jednání policie a generálního štábu armády o společném cvičení na hranicích s Rakouskem, ke kterému by mělo dojít do konce září. „Neumíme si představit, že by na území ČR měly vstoupit tisíce či desetitisíce, podle velikosti toho proudu, lidí, o kterých bychom nevěděli, odkud jdou, kdo to je,“ vysvětloval.

Haška zaujal byt Masaryka

Na svém Facebooku pak Hašek z návštěvy v Černínském paláci vyzdvihl ještě jeden moment. „Mimořádně silným zážitkem byla krátká prohlídka bytu Jana Masaryka, uvedl Hašek v návaznosti na někdejšího ministra zahraničí. Uveřejnil i fotku okna, ze kterého za záhadných okolností syn T. G. Masaryka v březnu 1948 „vypadl“.

Hejtmani se dnes v Černínském paláci scházejí s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem k pracovnímu jednání o...

Posted by Michal Hašek on 21. září 2015

Masarykovo tělo našli na dlažbě pod okny Černínského paláce poté, co odmítl odstoupit v únoru 1948 spolu s ostatními demokratickými ministry. I když se dřív mluvilo o sebevraždě, dopis na rozloučenou se nikdy nenašel. Masaryk si navíc na další den připravoval projev. Během soudního zkoumání případu po sametové revoluci došli znalci k závěru, že asi nešlo o spontánní pád či výskok z okna. Pachatel vraždy však nikdy nebyl dopaden.