Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Jsou Češi k uprchlíkům příliš tvrdí? Pelikán kritizuje, Chovanec se brání

Autor: ČTK, simao - 
18. září 2015
21:30

Ta kritika se objevila už několikrát. Uprchlíci u nás končí v zařízeních za vysokými ploty s ostatým drátem, je jim odebírána hotovost hotovost i mobily. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) však kritiku za tvrdý postoj proti uprchlíkům odmítá. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) však podmínky v uprchlických zařízeních kritizoval také. Jsou prý často horší než v některých věznicích. 

Jsou to dva odlišné názory, které se objevily i v rámci samotného Sobotkova vládního kabinetu. Podle ministra vnitra Chovance uprchlíci zadržení na českém území porušili zákon, když nepočkali na vyřízení žádosti o azyl v prvním státu Schengenu, kam vstoupili. A tak nyní musí strpět omezení svobody. A to do doby, než se prokáže jejich identita. Končí proto v detenčních zařízeních typu Bělé pod Bezdězem.

Pak je tu ale druhý názor. Zastává jej např. ministr spravedlnosti Pelikán, podle kterého jsou podmínky pro zadržené běžence příliš tvrdé. Přidal se k němu např. vládní výbor pro práva cizinců. Ten žádá např. to, aby správa uprchlických zařízení přestala od uprchlíků vybírat poplatek za ubytování a stravu.

"Já tu kritiku chápu, je to jiný pohled na věc, na druhou stranu si myslím, že děláme maximum pro to, aby se s těmi lidmi zacházelo slušně a korektně, na druhou stranu prostě oni porušili zákon," reagoval pro ČTK na kritiku Chovanec. Úředníci podle něj musí dostat i čas zjistit, o koho se jedná a jestli uprchlík nepředstavuje pro Česko bezpečnostní riziko.

Strhávání peněz za pobyt a zabavené mobily

Ministr vnitra upozornil, že mnozí z nich nemají dokumenty, a navíc se účelově vydávají za Syřany. Poté, co se rozkřiklo, že právě Syřané mají v Německu přednost. Chovanec se ohradil i proti kritice vybírání peněz za ubytování a stravu. "Pokud nemají finanční prostředky, tak po nich stát žádné finanční prostředky za ubytování a stravu nevybírá. Na druhou stranu pokud finanční prostředky mají, tak podle zákona, podle vyhlášky ty peníze strháváme," uvedl šéf vnitra.

V záchytných zařízeních v Česku stráví cizinci obvykle 42 dnů. Poté jsou propuštěni. Za den v českém zajišťovacím zařízení se jim za osobu strhává 242 korun. 400 korun pak dostanou zpět, když zařízení opustí. „Každý migrant, který odchází, obdrží od státu nevratný dar 400 korun. Jak s tím naloží, je na něm. Pravděpodobně si za to koupí jízdenku,“ uvedl nedávno ministr vnitra pro ČT24.

Ministr spravedlnosti Pelikán se podivoval i nad nutností zabavovat mobilní telefony. "Co se týká mobilních telefonů, podle zákona jsou jim tyto mobilní telefony zabavovány a mají možnost telefonovat z budek nebo z automatů, které jsou umístěny v těchto centrech," hájil se opět Chovanec. 

Horší režim jak ve vězení, upozorňuje Pelikán

Kromě samotného zabavování mobilů Pelikán kritizuje detenční zařízení za celkově přísný režim. V pořadu DV TV a rozhovoru s moderátorem Martinem Veselovským uvedl, že by se zcela jistě měly podmínky v detenčních zařízeních změnit.

"Já přece jenom, že mám na starost vězeňství, tak znám poměry v našich věznicích. A já vás mohu ujistit, že režim v řadě věznic je mnohem příjemnější a mírnější než režim v našich detenčních zařízeních. Což mi připadá absurdní, protože ve vězení máme lidi, kteří spáchali něco odsouzeníhodného," říkal Pelikán.

Sám se byl podívat v zařízení ve Vyšních Lhotách. "Bylo mi z toho doopravdy smutno. Třeba venkovní prostor, kam ti lidé, kteří bohužel jsou opravdu zavřeni a kam mohou vyjít alespoň na chvíli na čerstvý vzduch, tak je velice malý, velice depresivní, obehnaný vysokým plotem ostnatým nebo žiletkovým, ačkoli ten pozemek, na kterém to stojí, tak by bez jakýchkoli problémů umožnil ten prostor udělat dvakrát nebo třikrát větší. Vůbec nechápu, proč to tak je," dodal v DV TV. 

Pelikán se pozastavil také nad odhadem ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), že by Česko mohlo s pomocí firem přijmout 7000 až 15 000 uprchlíků. Chovanec na Dienstbiera reagoval uštěpačně slovy, že nevěděl, že má Dienstbier tak velký byt. Podle Pelikána však jde o konzervativní odhad. Chovance kritizovat nechtěl, lehce si do něj však přece jen rýpl. "Nevím, jaké je nějaké maximální číslo. Popravdě bych čekal, že nám to ministr vnitra sdělí, že nám předloží nějakou analýzu, ze které to vyplyne," poznamenal ministr spravedlnosti.

mandat ( 4. října 2015 18:20 )

Utecenci by meli b yt v karantene, maji ruzne infekci nemoci a parazity, tak u soudu se s tim obstoji.Navic zrovna z Pakistanu znasilnuji ve Svedsku i v Nemecku.Meli by se vratit za agresivitu a byl by pokoj.

kimbe ( 4. října 2015 16:07 )

 Mě spíš přijde, že Pelikám uprchlíky navádí co mají dělat,jen aby měla ČR zase problém. Oni nemají doklady, nemají ani na cestu,darujeme jim každému 400kč a budou si platit právníky|?? To těžko, za tím asi někdo stojí. Pelikán totiž měl jako jediný člen kabinetu jiný názor, když vláda rozhodovala o kvótách pro uprchlíky. Kabinet je odmítl

mandat ( 20. září 2015 14:22 )

Presne tak.Utecenci nalezli do Evropy ilegalne, vsichni lzou,tvrdi, ze jsou ze Syrie a pritom jich je asi jen 10% a presto se jim umoznilo jit do Nemecka.Merkelova ani neuznala svou chybu a ted c hce utecence narvat sousedum.Tohle se nesmi dovolit.

mandat ( 20. září 2015 10:17 )

Proc je neposlete zpatky ? Proc si komplikujete zivot z uprchliky ?Pozvala je Merkelova,tak at se o ne postara.V zadnem pripade se muslimove neprizpusobi,kdo o Tom mluvi,tak nema ani paru,jaka je realita.V Nemecku,ve Francii a ve Svedsku maji mega problemy a stoji to Silene penize a bezpecnost.Vcera v Erfurtu par stovek utecencu se vrhlo se zeleznyma tycema na nemecke policejni Auto.Nemaji zadny Respekt,jsou agresivni a v hlave maji jen Islam.Poklud vim,tak Ceska republika ma demokracii a neni otrokem EU.

Zobrazit celou diskusi