Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zabíjel jsem po boku ISIS, chlubil se uprchlík. Německá policie ho vyšetřuje

Uprchlík se chlubil, že patřil k Islámskému státu
Uprchlík se chlubil, že patřil k Islámskému státu  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: všm - 
21. září 2015
19:30

V Braniborsku policie vyšetřuje jednoho z přistěhovalců, který je podezřelý, že byl v minulosti členem radikálního hnutí Islámský stát (ISIS). Muž se tím měl pochlubit svým spolubydlícím v uprchlickém zařízení. Podle jeho verze ve jménu extremistů i povraždil několik lidí.

Dotyčný imigrant pochází ze Sýrie, německé úřady ho daly na uprchlickou ubytovnu ve Wertheimu. Právě zde se svým spolunocležníkům přiznal k tomu, že údajně byl členem Islámského státu, zapojil se do jeho bojových operací a dokonce prý v jeho jménu zabil několik lidí.

Muž měl ale smůlu, protože si jeho zpověď – ať už pravdivou nebo ne – nahrál jiný imigrant tajně na video a nahrávku pak předal vyšetřovatelům. 

Policie tak začala celý případ prošetřovat. Potenciální terorista byl označen jako „nebezpečná osoba“. Státní zastupitelství neoznámilo, zda proti muži vznese obvinění z členství v teroristické organizaci, za které v Německu hrozí mnohaleté vězení. Zdá se, že autority váhají, jak mají přesně dál postupovat. Zatím totiž mají jako důkaz pouze svědectví zmiňovaného spolubydlícího.

I přes nastalou situaci čelní němečtí představitelé odmítají, že by příliv přistěhovalců nějak výrazně infiltrovali teroristé. Podle listu Welt am Sonntag již policie prošetřovala řadu podobných obvinění, neukázala se ale jako pravdivá. Obvykle šlo o fotografie a zprávy, které byly sdíleny na sociálních sítích a které byly nakonec označeny jako falešné.