Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Letadla pod vedením USA prý zabila tři vůdce ISIS, včetně „ministra financí“

Spojenecké letouny údajně zabily tři vysoce postavené členy Islámského státu včetně „ministra financí“ této organizace. (Ilustrační foto)
Spojenecké letouny údajně zabily tři vysoce postavené členy Islámského státu včetně „ministra financí“ této organizace. (Ilustrační foto)  (Autor: Blesk - Ramon Hofman)
Autor: ČTK, kle - 
10. prosince 2015
19:52

Letadla mezinárodní koalice vedené Američany při jednom z útoků zabila tři z vůdců Islámského státu (IS). Jedním z nich byl muž, který se staral o finance. Ve čtvrtek to oznámil mluvčí americké armády Steve Warren.

Podle mluvčího zemřel při listopadovém útoku abú Saláh, označovaný některými zdroji za ministra financí IS. Také další dva mrtví patřili prý k vedení skupiny.

Už v srpnu se objevila zpráva o úspěšném útoku na vedení IS. USA tehdy oznámily, že americký bezpilotní letoun zabil u Mosulu druhého nejvýše postaveného velitele IS Hadžího Mutaze, který měl vliv především na finance, média, operace a logistiku islamistů.

Zastupoval také abú Bakra al-Bagdádího, samozvaného vůdce chalífátu – který islamisté vyhlásili na území Sýrie a Iráku loni v létě.