Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Před soud se dostane první islamista obviněný z ničení památek

Autor: ČTK - 
26. září 2015
11:35

Před Mezinárodním trestním soudem (ICC) stane první islamista obviněný z ničení historických budov ve starobylém maliském městě Timbuktu v roce 2012. Oznámil to dnes ráno ICC. Islámští radikálové před třemi roky město obsadili a podle Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) tam zničili 16 mauzoleí a dalších stavebních památek.

Islámský radikál Ahmad Mahdí Faki je prvním podezřelým, který se dostane před mezinárodní tribunál kvůli obvinění z válečného zločinu ničení náboženských a historických památek. Obviněného na podnět zatykače vydaného před týdnem zatkly úřady v Nigeru a v dnešních ranních hodinách byl přepraven do Haagu, uvedla agentura AP.

Člen skupiny Ansar Dine, která je napojena na teroristickou organizaci Al-Káida, je obviněn ze zničení deseti historických budov, včetně mauzoleí a mešity. Islamisté z Ansar Dine v roce 2012 po obsazení města začali okamžitě ničit tamní hrobky svatých mužů a další svatyně, které jsou podle nich zasvěcené modloslužebnictví. Rebely pak během následujícího roku z města vytlačila maliská a francouzská armáda.

"Úmyslné útoky na historické památky a stavby zasvěcené náboženství jsou vážnými zločiny," uvedla dnes žalobkyně ICC Fatou Bensoudaová. "Takové útoky se dotýkají celého lidstva. Budeme pokračovat v upozorňování na závažnost těchto válečných zločinů," dodala. Ničení památek je považováno za jeden z válečných zločinů podle haagské konvence z roku 1954.

Vláda Mali požádala v roce 2012 ICC o vyšetřování zločinů spáchaných povstalci na území země. Mezinárodní prokurátoři začali s vyšetřováním v roce 2013.

 

UNESCO čtrnáct hrobek svatých mužů súfismu zničených v Timbuktu islamisty letos obnovilo. Opravu provedli místní obyvatelé tradičními technikami nákladem půl milionu dolarů (asi 12 milionů Kč). Město Timbuktu leží na staré saharské obchodní cestě a na vrcholu své slávy v 15. a 16. století bylo centrem islámské kultury a učenosti.

Islámští radikálové zničili během uplynulých let po celém světě řadu vzácných památek, například v roce 2001 odstřelili členové hnutí Taliban v Afghánistánu obří kamenné sochy Buddhů v údolí Bámjánu. Nedávno vyvolaly rozhořčení po celém světě zprávy o ničení památek členy organizace Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku. Radikálové poškodili například archeologická naleziště v Hatře, Nimrúdu, Ninive, Chorsábádu či antické památky v Palmýře. Vypálili rovněž knihovnu v severoiráckém Mosulu s řadou vzácných svazků.

aaobcanka ( 26. září 2015 14:07 )

Nechceme hadry na hlavách žen, islámské právo šária, kamenování, mučení, podřezávání hlav, upalování, diktát mužů, odmítáme (dočasně kromě Syřanů) živit z našich daní migranty, a už vůbec ne jako Němci cca 40 000 Kč/měsíc, když u nás živoří důchodci za třeba 1 000 Kč/měs. na jídlo, hygienu, oděvy, "dovolené" atd. !

Zobrazit celou diskusi