Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejhledanější teroristé světa: Kdo jsou šéfové ISIS, Tálibánu a al-Káidy?

  • Autor: Veronika Šmídová - 
    24. 9. 2015
    05:00

    Jména teroristických organizací ISIS, Tálibánu a al-Káidy znají lidé po celém světě. Vlády, tajné služby i armády proti nim bojují, obyvatelstvo pod jejich vládou a útoky trpí. O jejich členech a vrcholových představitelích se toho ale příliš neví. Blesk.cz se podíval, kdo stojí v jejich čele a tahá za nitky?  

  • 1.Milovník fotbalu a vůdce ISIS - Abu Bakr al-Baghdadi

    Abú Bakr al-Baghdádí Abú Bakr al-Baghdádí | Foto: Ministerstvo zahraničí USA

    Samozvaný Islámský stát, který se rozprostírá na území Iráku a Sýrie, vede od roku 2010 Abu Bakr al-Baghdadi. V organizaci se mu přezdívá „neviditelný šejk“. Údajně se narodil v Iráku před 44 lety. V mladí miloval fotbal, podle jeho spolužáků ničím jiným nevynikal. Byl prý plachý, nábožensky založený a průměrný. Vyhýbal se násilí.   

     

    Dlouhou dobu žil v malém bytě, který poskytovala místní mešita, v Tobchi. Získal nicméně doktorát z islámských studií na univerzitě v Bagdádu.  

     

    Během invaze USA do Iráku se rozhodl založit militantní skupinu Jamaat Jaysh Ahl al-Sunnah wa-l-Jamaah, ve které vedl sekci práva šaría. Později se včlenila do jiné organizace Mujahideen Shura Council, ta se později přejmenovala na Islámský stát v Iráku. Tehdy šlo o odnož al-Káidy. Al-Baghdadi nadále vedl sekci práva šaría a byl součástí seniorské poradní rady. Díky tomu, že se mu povedlo naplánovat řadu teroristických útoků, byl členy oceňován. V květnu 2010, po smrti předchůdce, převzal vedení celého Islámského státu. 

     

    Podle Reuters má tři ženy – dvě Iráčanky a jednu Syřanku. Údajně se poprvé oženil kolem roku 2000, když dokončoval doktorát. Manželky mu prý daly jen dvě děti – synovi je nyní dvanáct, děvčátku něco kolem šesti let.

  • 2.Hlavní muž ISIS v Sýrii a následovník - Abu Ali al-Anbari

    Abu Ali al-Anbari Abu Ali al-Anbari | Wikipedia.com

    Abu Ali al-Anbari se narodil v Kurdistánu v iráckém Mosulu. Dohlíží na situaci v Sýrii, vede a koordinuje boje ISIS proti rebelům, kteří chtějí svrhnout Bašára Asada, i proti Asadově armádě.  

     

    Do roku 2003 byl údajně učitelem fyziky a příznivcem Arabské socialistické Ba'ath strany, která podporuje irácký nacionalismus. Pod vládou Saddáma Husajna byl i v armádě – sloužil jako důstojník během 90. let, v roce 2003 měl hodnost generálmajora.  

     

    Po invazi USA v roce 2003 byl chvíli i členem sunnitské povstalecké organizace Ansar al-Islam, z té byl ale propuštěn kvůli údajné korupci. V roce 2005 se tak přidal k irácké al-Káidě. V tu chvíli začal jeho postupný vzestup k moci.  

     

    Podle bývalých členů ISIS se al-Anbari neorientuje v právě šaría tolik jako ostatní a má určité znalostní nedostatky. „Popsal bych ho jako pastýře a jeho zástupce jako psy, kteří hlídají stádo bojovníků. Sílu má pastýř jen díky psům,“ uvedl bezpečnostní expert Hisham al-Hashimi. Očekává se nicméně, že místo v čele ISIS zaujme jednou právě al-Anbari.  

     

  • 3.Staronová hlava Tálibánu a bojovník proti Sovětům - Akhtar Mohammad Mansoor

    Akhtar Mansour Akhtar Mansour | Reuters

    Akhtar Mohammad Mansoor je vůdcem radikální nábožensko-politické skupiny Tálibánu, která operuje především na území Afghánistánu a Pákistánu. Západ se dozvěděl o jeho převzetí moci v červnu 2015, ve skutečnosti ale už byl původní vůdce mrtvý asi dva roky a místo něho vládl celou dobu Mansoor. 

     

    Narodil se v malé vesničce Kariz v Afghánistánu. Údaje o roku narození se pohybují mezi léty 1963–1965. Je to etnický Paštún. 

     

    Během ruské invaze v Afghánistánu se přidal k mezinárodní povstalecké skupině mudžáhedínů usilující o svržení komunistické vlády a vyhnání Sovětů. Jednu z jejích odnoží vedl právě původní vůdce Tálibánu Mohammad Omar, zde se ti dva poprvé setkali.  

     

    Po válce pokračoval ve vzdělávání v řadě seminářů, v letech 1994–1995 chodil i do náboženské školy Darul Uloom Haqqania. Tam studoval i zmiňovaný Mohammad Omar. Podle spolužáků byl Mansoor velmi oblíbený a společenský.  

     

    Nějakou dobu vedl ochranku místního letiště, později si ho ale Omar vybral jako ministra pro civilní letectví ve vládě Islámského emirátu Afghánistánu. Později, když Tálibán ztratil kontrolu nad zemí, odprosil Mansoor nového prezidenta, aby se mohl vrátit do země. Poté, co se ho ale Američané pokusili několikrát chytit, utekl do Pákistánu a pomohl zde rozšířit Tálibán.

     

    Okolo roku 2007 byl údajně povolán před radu Tálibánu a získal pod svou správu několik vojenských jednotek. V roce 2010 mu opět pomohl Omar a udělal z něj svého zástupce. Poněkud ironicky to byl podle některých zdrojů právě Mansoor, který ho v roce 2013 zabil. 

  • 4.Věrný přítel a číslo 2 Tálibánu - Abdul Ghani Baradar

    Abdul Ghani Baradar Abdul Ghani Baradar | Profimedia.cz

     

    Abdul Ghani Baradar byl pravá ruka původního vůdce Tálibánu Mohammada Omara a předpokládá se, že na této pozici setrval. Narodil se v roce 1968 v Afghánistánu. Stejně jako jeho vůdce bojoval během sovětské invaze na straně mudžahedínů.  

     

    Později vedl náboženskou školu po boku Mohammada Omara. Nepotvrzené zvěsti tvrdí, že to byli dokonce švagři. Pomohl v roce 1994 v jižním Afghánistánu založit odnož Tálibánu. Zastával v organizaci řadu rolí, podle Interpolu byl i zástupcem ministra obrany v Islámském emirátu Afghánistán.  

     

    Když USA vtrhly do země, údajně byly blízko dopadení Omara i Baradara. Když se vojáci blížili, Baradar ale v poslední chvíli nasedl na motocykl, odtáhl na něj svého přítele Omara, a odjel. 

     

    V roce 2010 byl Baradar zajat v Pákistánu místní armádou. Nebylo potvrzeno, jestli se jedná o společnou akci s USA, nebo ne. V roce 2013 byl nicméně propuštěn a zřejmě zaujal zpět svou pozici v Tálibánu. 

  • 5.Vzdělaný chirurg s láskou k poezii a hlava Al-Káidy: al-Zawahiri

    Ayman al-Zawahiri Ayman al-Zawahiri | Wikipedia.com

    64letý Ayman al-Zawahiri se stal hlavou al-Káidy po smrti Usámy bin Ládina v roce 2011. Podílel se mimo jiné na útocích 11. září 2001

     

    Narodil se v Egyptě v rodině, která by se dala finančně popsat jako „vyšší střední třída. Má mladšího bratra a dvojče – sestru. Otec budoucího teroristy pocházel z rozvětvené rodiny lékařů a učitelů, sám se stal chirurgem a vyučoval na univerzitě. Matka zase pocházela v movité politicky aktivní rodiny. Al-Zawahiri ji údajně vroucně miloval. 

     

    Domácí výchova nebyla nikterak striktní z hlediska náboženství, sestra al-Zawahiri vystudovala a stala se profesorkou. I sám vůdce al-Káidy chodil na vysokou školu – stal se chirurgem. Miloval prý poezii, měl výborné známky a vyhýbal se násilnickým sportům, které považoval za nehumánní. Hovoří anglicky a francouzsky.  

     

    Během dospívání byl pod vlivem svého radikálního strýce, který ho vedl k pravému islámu. Již ve 14 se přičlenil k Muslimskému bratrstvu. 

     

    Léta se živil jako chirurg, přestěhoval se do Saúdské Arábie. Právě tam, ve městě Jeddah, poznal v roce 1986 bin Ládina. Časem se stal jeho lékařem a poradcem.

     

    Podílel se již jako mladý na mnoha útocích v řadě zemí, kde získal i mnoho kontaktů. Někteří experti věří, že to on byl mozkem celé operace útoku na Dvojčata v USA. Několik let také vystupoval jako mluvčí al-Káidy, sděloval skrz kameru světu její poselství" a názory. 

     

    Byl minimálně čtyřikrát ženatý. Jeho žena Azza Ahmed Nowari vystudovala filozofii a údajně po celé desetiletí nevěděla, že je al-Zawahiri terorista. Vůdce al-Káidy měl šest dcer – jednu s Downovým syndromem – a syna, který je prý nejraději doma s maminkou. Některé z dětí ale byly zabity během útoků v Afghánistánu Američany.

trhnisinadledvinkou ( 24. září 2015 11:45 )

teda ty ksou ale vošklivý

panchovilla ( 24. září 2015 11:05 )

Proč nejsou na seznamu nejhledanějších teroristů Netanjahu,Bush,různí šéfové FBI,CIA a John Addair z UDA?Navíc po těhle jdou USA jen proto,že jsou hlavní,nesrovnávají okolnosti jejich funkcí.

evita5555 ( 24. září 2015 09:31 )

Kde sú? No predsa v Maďarsku, ešte, ale možno o týždeň v Berlíne.

renoli ( 24. září 2015 08:59 )

jo ? A kolik berou náhodou nevíš ?

dumik ( 24. září 2015 07:43 )

jsou i jiní teroristé, které není třeba hledat, sedí v USA a NATO a je jejich dílo a jejich vina to, co se dnes na kritických území dějě

Zobrazit celou diskusi