Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusko oficiálně zaútočilo na ISIS: Bombardují opozici, hlásí Západ

Autor: ČTK, shp - 
30. září 2015
17:00

Den D nastal, Rusko dostálo svých slibů a zaútočilo na pozice ISIS v Sýrii. Oficiálně zabilo 36 lidí a na Východě se radují, že zemřeli teroristé. Jenže podle Západu vůbec nezaútočili na teroristy, ale na umírněnou opozici! Šlo o krvavou náhodu, nebo podlý úmysl?

Zdroj, který si nepřál být jmenován, sdělil agentuře Reuters, že pokud jsou útoky namířeny na oblast města Homs, pak cílem není ISIS, ale jiné opoziční skupiny. To podle něho potvrzuje, že cílem ruské intervence je spíše podpora Asadova režimu než boj proti ISIS. Podle šéfa syrské opozice podporované Západem bylo všech 36 obětí dnešních ruských náletů v Sýrii civilisty. Nezemřel prý žádný islamistický bojovník.

Ruská letadla zřejmě neútočí na území ovládané v Sýrii radikály z organizace Islámský stát (IS). Podle agentury Reuters to dnes uvedl nejmenovaný americký představitel. Mluvčí ministerstva zahraničí USA prohlásil, že Washington bude i po varování Moskvy pokračovat ve vlastních leteckých úderech.

Americký ministr zahraničí John Kerry si stěžoval u svého ruského kolegy Sergeje Lavrova, že ruské nálety v Sýrii jsou kontraproduktivní. Ruské stroje podle zmíněného činitele provádějí údery poblíž města Homs v místech, která nejsou pod kontrolou IS, a že je mohou rozšířit i do dalších oblastí. Moskva přitom oznámila, že cílí právě na pozice IS.

Rusko podle ministerstva zahraničí v Moskvě informovalo Spojené státy o zahájení akce prostřednictvím americké ambasády v Bagdádu. Informace prý přišla hodinu předem a Rusko rovněž vyzvalo USA a jejich spojence, aby vyklidili vzdušný prostor nad Sýrií. Na to však Washington nehodlá přistoupit.

"Koalice vedená USA bude podle plánu pokračovat v leteckých akcích nad Irákem a Sýrií a podporovat tak mezinárodní misi k oslabení a zničení IS," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí John Kirby. Spojené státy dnes provedly v Sýrii letecké útoky tak, jak předem plánovaly, včetně jednoho nedaleko města Halab, které sice leží na severozápadě země, ne však blízko oblastí, jež bombardovaly Rusové, uvedl podle agentury AP nejmenovaný americký činitel.

Před zahájením letecké operace prý Rusko také vyzvalo USA, aby stáhly všechny své vojáky, jež na syrském území spolupracují s tamními povstalci. Washington dal opakovaně najevo, že v Sýrii nepůsobí žádné americké pozemní jednotky. Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek

Vladimir Putin se během pondělní schůzky v OSN v New Yorku podle diplomatických zdrojů shodli, že by jejich armády měly své zásahy koordinovat s cílem předejít možnému vzájemnému konfliktu. Kerry ovšem v dnešním telefonickém rozhovoru s Lavrovem vyjádřil názor, že ruský záměr podnikat nálety je v rozporu s úsilím o to, aby se předešlo incidentům mezi leteckými silami různých zemí.

mandat ( 1. října 2015 05:45 )

Rusove zase hlasi, ze uspesne znicili skladiste zbrani v Syrii.

santikxauz ( 1. října 2015 05:02 )

Najednou zná západ podrobnosti,kde co je,než tam začali dělat rusové pořádek,tak nikdo nic nevěděl.Amici utřou nos,když jim zlikvidují jejich žáky a proto se vztekájí.

ornellatlustoprdka ( 1. října 2015 00:38 )

Bombardovat uřezávače hlav vyzbrojené Západem ("opozice") je snad špatně?

provokaterka ( 1. října 2015 00:36 )

To je dobře,že útočí na opozici,opozice jsou spojenci USA,k teří jim dodávají zbraně a oni zase ISIS,takže ok.

eyhel ( 30. září 2015 21:22 )

Ts, bojím, bojím, co bude..

Zobrazit celou diskusi