Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nával tisícovek uprchlíků do Chorvatska: Prezidentka se obrací na armádu

Autor: ČTK, simao - 
17. září 2015
21:42

Do oblíbené české dovolenkové destinace Chorvatska se valí hordy uprchlíků. Poté, co Maďarsko zavřelo své hranice, hledají novou cestu, jak se dostat dál do Evropy. Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová na to pohlíží se značným neklidem. Vyzvala armádu, aby byla připravena zasáhnout.

K vyslání armády na hranice vyzývá nejen český prezident Zeman. Chorvatská prezidentka však reaguje na to, že se uprchlický proud stočil od hranic Srbska a Maďarska více směrem k Chorvatsku.

Kitarovičová, která je stejně jako Zeman vrchní velitelkou ozbrojených sil, proto ve čtvrtek vyzvala ke zvýšení připravenosti armády k ochraně hranic náčelníka generálního štábu ozbrojených sil Draga Lovriče. Napsal to deník Večernji list s odvoláním na zdroje z prezidentské kanceláře.

Od úterního uzavření maďarských hranic se už do Chorvatska nahrnulo ze Srbska 7300 uprchlíků a mnoho dalších jich tam míří. Prezidentka prý považuje za bezpečnostní hrozbu i převážení uprchlíků do měst, protože podle ní probíhá bez jakéhokoli plánu. Upozornila i na rozmáhající se chaos a napětí.

Uprchlíci se snaží utéct před chorvatskou policií. Uprchlíci se snaží utéct před chorvatskou policií. | ČTK

Obrázky z Chorvatska jsou přitom podobné, jako přicházely předtím z maďarsko-srbské hranice. Mnoho uprchlíků se snaží pořádkovým jednotkám utéct přes pole, daleko mimo oficiální přechody. Kitarovičová vyzvala k přijetí nových opatření, která „především ochrání bezpečnost občanů a stabilitu země vedle toho, že ukazujeme humánní tvář a že se chceme postarat o uprchlíky“.

K pořádným tahanicím docházelo především v příhraničním městě Tovarnik, kde se dlouho nepodařilo udržet davy pod kontrolou. Stovky běženců protrhly kordony a vydaly se pěšky na pochod po železniční trati i přes pole dál do vnitrozemí. „Chtějí nás vzít do táborů, ale to my nechceme,“ citoval zpravodaj agentury Reuters jednoho z těchto uprchlíků.

U Tovarniku se podařilo uprchlíkům protrhnout kordon chorvatských policistů. U Tovarniku se podařilo uprchlíkům protrhnout kordon chorvatských policistů. | ČTK

Ministr vnitra Ranko Ostojić dnes poopravil premiérův slib a řekl, že migranti nebudou mít volnou cestu do západních zemí, nýbrž jen do přijímacích táborů v okolí Záhřebu. S ohledem na vzniklou svízelnou situaci zároveň upozornil, že Chorvatsko zřejmě nebude schopno přijmout víc lidí.

Chorvatské úřady však nyní očekávají, že v příštích dvou týdnech dorazí až 20 000 imigrantů. Na příliv imigrantů se chystá i Slovinsko, které je součástí schengenského prostoru volného pohybu osob a které sdílí hranice také s Rakouskem, Itálií a Chorvatskem. Lublaň proto ode dneška podle mluvčího Evropské komise Margaritise Schinase zavedla na příštích deset dní hraniční kontroly.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi