Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko zkusí ochranu před návalem migrantů. U hranic bude policie i armáda

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. září 2015
09:26

Zhruba 300 vojáků a 500 policistů povolají ministři obrany a vnitra na jednodenní cvičení ještě do konce září. Úkolem bude nacvičit krizové situace, pokud by se zvýšil počet nelegálních migrantů mířících do Česka. Cvičit budou policisté a vojáci na jižní hranici s Rakouskem, tedy v prostoru, který by podle ministrů měly obě bezpečnostní složky co nejlépe poznat. Cílem bude zlepšení komunikace i seznámení se s technikou.

Společně už si vyzkoušeli ochranu muničního areálu ve Vrběticích. Teď musí policie a vojáci spojit síly znovu, a to v otázce mnohem závažnější – kvůli ostraze českých hranic. Policisté a vojáci se budou připravovat na situaci, kdy česká vláda posvětí jejich společné nasazení k uzavření státních hranic.

„Cvičení bude mít za úkol sladit komunikaci s armádou, společné nasazení jsme vyzkoušeli ve Vrběticích,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s tím, že jde o preventivní opatření. Příliv migrantů do Česka zatím podle něj nesílí, ale pokud by se tak stalo, zapojí se do dalších cvičení i celní správa.

„Budeme simulovat situaci, jak by se zachovaly bezpečnostní složky ve chvíli, kdy by nastal úkol chránit státní hranici,“ shrnul přípravy policejní prezident Tomáš Tuhý.

„Jde o prevenci. Za poslední 3 roky se konalo asi 11 takových společných cvičení,“ uklidňoval veřejnost i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Ta situace samozřejmě nese určitá specifika – může nastat situace, kdy je potřeba pracovat s davem, a to spektrum lidí je velmi široké,“ přiblížil další z aspektů cvičení Stropnický.

Kromě toho by se policisté měli také podrobně seznámit s armádní technikou, která by v případě uzavření hranic byla nasazena – například bezpilotními letouny s nočním viděním nebo s obrněnci Iveco. Oba ministři budou podle svých slov vyžadovat, aby každý člen armády nebo policie věděl, co si může v konkrétních situacích dovolit.

Policisté a vojáci budou cvičit přímo na hranicích

„Budou vytvořeny společné hlídky vojáků a policie, pod vedením policie – musí si na sebe zvyknout. Budeme stahovat lidi z celé republiky,“ dodal Chovanec s tím, že simulace proběhne přímo na jižních hraničních přechodech do Rakouska. Více podrobností ale nechtěli ministři ani policejní prezident prozradit, aby neupozornili převaděče.

„Nebudeme radit převaděčům, kde to cvičení bude. Bude to standardní činnost, budou probíhat záchyty, bude to na co nejširším hraničním pásu,“ dodal pouze Chovanec.