Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Německo chce omezit dávky pro uprchlíky: Organizace kritizují „nelidské“ škrty

Autor: ČTK, mb - 
18. září 2015
16:44

Německo trápí nápor uprchlíků, letos by mohl k našim západním sousedům dorazit až milion lidí. Berlín proto před pár dny navrhl, že omezí finanční příspěvky pro uprchlíky. Tento záměr si však okamžitě vysloužil kritiku lidskoprávních organizací. Údajně se jedná o „cynický a nelidský“ krok.

„Odmítnout základní potřeby lidem v nouzi je cynické a nelidské,“ prohlásil Ulrich Schneider z asociace, která sdružuje rozličné nestátní organizace pomáhající uprchlíkům. Organizace na pomoc uprchlíkům Pro Asyl označila záměr vlády za „nepřípustný“, uprchlíci se prý stanou bezdomovci a budou „vytlačeni na okraj společnosti“. Ulla Jelpka z Levicové strany prohlásila, že škrty povedou k „segregaci místo integraci“.

Lístek na vlak a deportace

Podle návrhů německého ministra vnitra Thomase de Maiziéreho (61) by imigranti, jimž bylo ve zrychleném řízení odmítnuto právo na azyl, dostali lístek na vlak či autobus a potraviny. Následně by museli okamžitě opustit zemi. Opatření by se nejspíše dotklo občanů z balkánských zemí jako Kosovo, Albánie a Černá Hora. Ty by měly být označeny za „bezpečné země“ a lidé z těchto států by tak prakticky neměli šanci na udělení azylu. Ti azylanti, kteří by pak odmítli nabízenou práci, by přišli o dávky sociální podpory.

Nemístná kritika?

Lidskoprávní organizace kritizují záměry německé vlády, a to i přesto, že současně s omezením výplaty dávek nespolupracujícím imigrantům dojde k celkovému navýšení pomoci uprchlíkům v příštím roce o šest miliard eur (zhruba 162 miliardy Kč).

Uprchlíci hledají nové cesty

Přestože Německo zpřísňuje svou azylovou politiku, do země se hrnou tisíce dalších běženců. Poté, co Maďarsko uzavřelo své hranice, imigranti míří do Německa přes Chorvatsko. Chorvatský premiér Zoran Milanović (52) dnes prohlásil, že Chorvatsko se sice o migranty proudící do země ze Srbska postará, ale nemůže je na svém území nechat. Bude je proto posílat dál do Evropské unie přes Slovinsko a Maďarsko.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi