Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maďaři mlátili novináře obušky hlava nehlava. Policisté zbili i Slovenku

Autor: mb - 
17. září 2015
14:35

Drsný zákrok maďarské policie proti uprchlíkům na hranici se Srbskem se vymkl strážcům zákona z rukou. Místo uprchlíků se vrhli na novináře, nechyběly sprosté nadávky i rány obuškem po celém těle. Srbským žurnalistům dokonce zničili veškeré vybavení a výprask schytala i novinářka ze slovenského Denníku N.

Maďarsko uzavřelo hranice, přesto se ve středu dav uprchlíků rozhodl dostat do Německa právě přes maďarské území. Policie odpověděla nekompromisně, nasadila vodní dělo, slzný plyn i pořádkovou jednotku. Jenže minimálně část policistů situaci nezvládla. Ze strážců pořádku se proměnili na kriminálníky v uniformě. Ničili vybavení novinářů a nevinné lidi mlátili hlava nehlava.

„Pomáhal jsem vstát ze země jedné rodině, když mě strhli policajti. Začali mě mlátit obuškem, nasadili mi velmi těsně pouta a hodili na zem,“ popsala útok policie reportérka Denníku N Tímea Beck. „Policajti mi pak sprostě nadávali… také mě zavlekli na maďarskou stranu hranice,“ dodává Tímea.

Polákovi rozmlátili hlavu, Srbové skončili v nemocnici

Slovenská novinářka též uvedla, že kromě ní se nepříčetní policisté vrhli i na další novináře. „Kromě mě zatkli ještě australského a polského novináře. Tomu Polákovi – reportérovi TVP Jaceku Tacikovi – hrozně krvácela hlava, ztratil zhruba půl litru krve. Když ho pak v nemocnici ošetřili, ještě za to musel zaplatit,“ prozradila slovenská novinářka.

Ještě hůře dopadli Srbové. Na nic netušící žurnalisty se jako gang sesypali policisté a rozmlátili jim vybavení. Dva muže a jednu ženu maďarská policie bila obušky hlava nehlava, obzvláště prý mířili na hlavu a záda. Zranění byla natolik závažná, že srbští žurnalisté nakonec skončili v nemocnici.

Maďarský žurnalista se kolegů nezastal

Co je na kauze srbských novinářů zarážející, je fakt, že celému incidentu přihlížel jejich maďarský kolega, který nejenže se jich nezastal, ale dokonce jim během řádění policistů ještě hrubě nadával. Není to poprvé, co se ve světových médiích přetřásá profesionalita maďarských novinářů. Světem otřásly záběry reportérky Petry László, která kopala do bezbranných dětí.

Brutalita maďarské policie pohoršila i OSN. Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun (71) prohlásil, že je zákrokem „šokován“. Budapešť se brání, že prý při zákroku bylo zraněno 20 policistů a uprchlíci používali děti jako živé štíty. Ačkoliv policie chtěla zabránit nelegálnímu přechodu migrantů na své území, sama vtrhla do Srbska. Podle svědků policisté zasahovali i na srbském území. Bělehrad prohlásil, že Budapešti pošle protestní nótu.