Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Papež vyzval farnosti k ubytování uprchlíků. Počítáme s tím, hlásí Češi

Papež František vyzval farnosti, aby přijaly každá alespoň po jedné uprchlické rodině.
Papež František vyzval farnosti, aby přijaly každá alespoň po jedné uprchlické rodině.  (Autor: ČTK,Blesk/Aneta Schürgerová)
Autor: ČTK, kle - 
6. září 2015
14:50

Do diskuse k uprchlické krizi v Evropě se zapojila hlava římskokatolické církve. Papež František během nedělní modlitby na Svatopetrském náměstí vyzval evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal alespoň jedné uprchlické rodiny.

„Evangelium nás vyzývá k solidaritě, musíme dát uprchlíkům konkrétní naději,“ prohlásil papež. Zároveň dodal, že dvě rodiny migrantů ubytují v nejbližších dnech dvě vatikánské farnosti.

Papež si přeje, aby se biskupové působící po Evropě zasadili o to, že v jejich diecézích výzva ohledně přijímání migrantů padne na úrodnou půdu.

Tisíce migrantů převážně z Blízkého východu a z Afriky, kteří v minulých dnech dorazili do Maďarska, se nyní přesouvají do Rakouska a odtud dál do Německa. Právě tam se chce řada z nich usadit.

Čeští biskupové jsou připraveni vyzvat své farnosti

„Tuto informaci jsme obdrželi. Biskupové již začátkem července ve svém prohlášení z Velehradu uvedli, že jsou připraveni vyzvat své farnosti k přijetí uprchlíků. Ale toto je už ze zásady věc, která musí probíhat v kooperaci se státem, konkrétně s ministerstvem vnitra. Záleží tedy na ministerstvu vnitra, jak se k této výzvě a prohlášení postaví,“ zareagoval Blesku mluvčí České biskupské konference František Jemelka.

Dodal, že se kardinál Dominik Duka již v červenci setkal s vedením státu, kde prohlášení z Velehradu zopakoval.

„V zásadě je to správný směr, jestli se máme zachovat vstřícně a v souladu s kořeny evropské civilizace. Je to problém nás všech, nikoliv politiků,“ domnívá se Joel Ruml, bývalý předseda Ekumenické rady církví v České republice. „V obecné rovině výzvě jít ostatním příkladem, myslím, všichni křesťané rozumějí a ukazuje se na tom naše humanita, víra, srdce či jak tomu kdo chce říkat,“ dodal.