Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslední cesta utopeného andílka: Ze země se rodina pokoušela pláchnout potřetí

Autor: ČTK, shp - 
4. září 2015
13:48

Smrt si ho našla v moři, nyní byl uložen k odpočinku v zemi. Otec utonutého syrského chlapečka Aylana Kurdího (†3) pohřbil svého tragicky zesnulého syna v syrské Kobani, odkud se rodina kvůli válce snažila pláchnout. Vedle něj uložil zdrcený Abdalláh jeho bratra Galipa (†5) a matku Rehan (†35), kteří zemřeli při potopení lodě také. Otec světu přes slzy pověděl srdceryvný příběh o cestě za svobodou, která stála celou jeho rodinu život.

Fotografie utopeného Aylana, kterého vyplavilo moře na tureckém pobřeží, obletěla svět. Lidé jsou zděšeni smrtí nevinného dítěte, které zemřelo na cestě z válkou zmítané Sáriie.

Abdalláh Kurdí v pátek dorazil do Kobani z tureckého pohraničního města Suruç a usilovně plakal, když byla těla tří jeho blízkých ukládána do země. Na hraničním přechodu prohlásil, že doufá, že smrt jeho rodiny přiměje arabské státy pomoci syrským uprchlíkům.

Chci, aby se arabské vlády, ne evropské, podívaly na mé děti a kvůli nim pomohly,“ sdělil. Pohřbu se zúčastnilo několik set lidí, mezi nimiž byli také turečtí poslanci. „Všichni byli smutní a plakali,“ řekl jeden syrský novinář. Podle něj je otec stále ještě v šoku.

Ve čtvrtek před novináři Abdalláh vypověděl, že loď s uprchlíky se dostala krátce po vyplutí z Turecka do vysokých vln a kapitán vyskočil a plaval k břehu. Abdalláh se prý snažil nejprve člun kormidlovat, ale vlny jej převrátily. Chtěl zachránit ženu i syny, ale jeden po druhém utonuli.

Rád bych se posadil vedle hrobu své rodiny a ulevil bolesti, kterou cítím,“ řekl Abdalláh. Turecká agentura Dogan získala policejní zprávu, podle níž Abdalláh popřel, že byl na člunu také převaděč. Kanadský list National Post přinesl další podrobnosti o rodině.

V Kanadě žije asi 20 let Abdalláhova sestra, ale ze Sýrie se kromě Abdalláhovy rodiny snažil dostat také jeho starší bratr Muhammad. Sestra Teema se rozhodla jim pomoci dostat se do Kanady a sponzorovala jako prvního Muhammada. Řekla, že mu dala přednost, protože měl starší děti, které už tři roky kvůli syrské válce nechodily do škol.

Řekla jsem Abdalláhovi, že ho nemohu sponzorovat, rozhodl se vydat se sám,“ řekla listu. Abdalláh odvezl rodinu do Turecka, kam mu sestra poslala peníze. Platil z nich převaděčům a rodina podnikla dva neúspěšné pokusy dostat se do Řecka.

Abdalláhova žena začala mít strach z moře, a když jí telefonovala švagrová, řekla jí prý, že se vody „hrozně bojí“. „Řekla jsem jí, že jestli má pocit, že nechce odjet, ať nejezdí,“ radila jí Abdalláhova sestra.

Rodina se tento týden vydala na cestu potřetí. Mnoho uprchlíků vyráží z tureckého přístavního města Bodrum a jeden z nich řekl: „Víme, že je to nebezpečné, ale nemáme na vybranou. Válka nám zničila život.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi