Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Uprchlíky označil za lůzu. Kalenda měl kvůli tvrdým výrokům potíže už dřív

Lidovec Kalenda šokoval prohlášením o nálezu mrtvých uprchlíků v Rakousku
Lidovec Kalenda šokoval prohlášením o nálezu mrtvých uprchlíků v Rakousku  (Autor: Facebook, Twitter, EPA)
Autor: Václav Lang - 
2. září 2015
18:00

Daniel Kalenda, kterého vedení KDU-ČSL vyloučilo ze strany kvůli nenávistnému komentáři o uprchlících, měl už v minulosti problémy s radikálními výroky tohoto typu. Pro Blesk.cz to řekl zdroj z jeho blízkého okolí. Spolustraníci podle něj už dříve Kalendu vyzývali, aby svou rétoriku zmírnil, ale bez výsledku.

„Pana Kalendu znám dlouho. Myslím si, že se jeho názory radikalizovaly v poslední době,“ řekl Blesk.cz člen liberecké buňky lidovců, který si nepřál být jmenován.

Poslední Kalendův komentář na sociálních sítích, kde zlehčoval smrt sedmi desítek běženců v kamionu v Rakousku, přičemž označil uprchlíky za „lůzu, špínu a živel, co sem nepatří“, prý navíc nebyl prvním problematickým zápisem tohoto politika. I když až kvůli tomuto příspěvku se dostal do potíží, které vyvrcholily v úterý vyloučením Kalendy z KDU-ČSL.

Lidovci to předtím řešili potichu

„Spousta lidí mi říkala, jestli to od nás není hon na čarodějnice za jeden výrok, ale my jsme už několikrát – samozřejmě potichu – řešili to, že jsme ho nabádali, aby některé své předchozí výroky mírnil. Ale jeho reakce byla jen: ‚Evidentně jdu správnou cestou, tak ještě přitvrdím.‘ Tak přitvrdil až moc,“ komentoval zdroj poslední Kalendův výrok, který jej stál stranickou příslušnost.

Také v minulosti se podle něj Kalenda navážel zejména do uprchlíků. Bývalý lidovec se prý také rád chlubil, že má odvahu říct jiný názor a nestydí se, že se neshoduje s postojem zbytku strany. „Vše bylo ve stylu, který je někomu nepříjemný a někomu může naopak imponovat, protože říká, co si většina lidí myslí. Ale nikdy to nezašlo do toho, co napsal v sobotu,“ dodal zdroj.

Nyní politik s veřejností nekomunikuje. Nezvedá telefon a neodpověděl také na sms zprávu a email s žádostí o komentář k informacím o jeho problematických výrocích.

Po úterním vyloučení ze strany pouze napsal ČTK: „Cítím se jako mistr Jan Hus. Poněkud nešťastně jsem vyjádřil názor většiny občanů republiky. Smrt těch lidí jsem nijak neschvaloval. Pouze jsem nevyjádřil nad neštěstím lítost.“

Kalendovo šokující vyjádření o uprchlících začalo brzy kolovat i na Twitteru Kalendovo šokující vyjádření o uprchlících začalo brzy kolovat i na Twitteru | Facebook, Twitter

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině