Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zeman: Uprchlíci jsou jako tsunami, vlna se bude stupňovat

Autor: zst - 
31. srpna 2015
13:05

Prezident Miloš Zeman přirovnal příliv migrantů do Evropy k vlně tsunami. Podle něj se počet uprchlíků odcházejících z nestabilních zemí bude stupňovat. Hlava státu argumentovala pokračující krizí v některých afrických státech a také tzv. nasávacím efektem. Migranti, kteří se u nás usadí, budou podle něj zvát své příbuzné a známé.

„Podobáme se turistovi v Thajsku, který si chce vyfotit takovou malou vlnku. A je to to poslední, co udělá,“ řekl Zeman ve svém pondělním projevu před novináři na Pražském hradě. Prezident nabádal k opatrnosti před přílivem uprchlíků. Jinak prý dopadneme stejně jako turista, kterého smete vlna tsunami.

Zeman znovu zopakoval, že Evropská unie je podle něj nečinná a Česko by si mělo začít hlídat své hranice samo, třeba i za pomoci vojenské síly. „Kromě platonických výzev nevidím žádnou akci,“ okomentoval Zeman současnou situaci.

Prezident zároveň popřel, že by v české společnosti panovaly xenofobní nálady. Trefoval se tak do Výzvy vědců, kterou podepsalo už 3000 akademiků a 7000 dalších lidí. „Míří mimo terč, český národ není xenofobní,“ řekl Miloš Zeman.

Podle Zemana u nás totiž bez problémů žije půl milionu asimilovaných cizinců a navíc v politice neexistují žádné významné xenofobní strany. „Poslední byli Sládkovi republikáni, ale ti už vyhynuli,“ zakončil své úvahy český prezident.

Uzavření Schengenu?

„Schengenská smlouva umožňuje uzavřít hranice na maximálně 6 měsíců,“ řekl Zeman k návrhu ministra financí Andreje Babiše (ANO), který minulý týden právě po uzavření vnějších hranic volal. Podle Zemana to není nic proti Schengenské smlouvě.