Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dětské domovy platí vstupní prohlídky uprchlickým dětem samy. Je díra v zákoně

Děti někdy přijedou bez rodičů. (ilustrační foto)
Děti někdy přijedou bez rodičů. (ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: všm - 
28. srpna 2015
13:31

Trend se mění – stále častěji se mezi uprchlíky objevují ženy a děti. Ne všechny děti ale přicházejí v doprovodu rodičů, řada z nich je tak v tuzemsku umístěna do dětských domovů či podobných zařízení. Při vstupu musí projít preventivní lékařskou prohlídkou. Dětským domovům ji ale nikdo neproplácí, stejně jako další ošetření při přijmutí. Kvůli díře v zákoně. Tu by chtěla záplatovat poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09).

„Lékaři musí děti vyšetřit, jinak by je nemohli umístit do dětských domovů. Akorát momentálně vstupní a preventivní prohlídky nehradí domovům nikdo. Čím dál víc dětských lékařů i zástupců dětských domovů se mě ptá na to, jak mají postupovat při přijímání dětí cizinců, včetně dětí uprchlíků. Ptali se, co by se s tím dalo udělat, a našli díru v zákoně, která za problém může,“ popsala pro Blesk.cz Chalánková.

Zdravotní pojišťovny totiž kvůli současnému znění zákona hradí dětem zdravotní péči až od okamžiku nabytí právní moci u předběžného opatření. Minimálně tedy o dva týdny později, než se do zařízení dostanou. Děti ale samozřejmě během oněch 14 dnů už musí být někde umístěné.

„Zatím se to týká jen pár lidí, počet ale bude nabývat z hlediska imigrační vlny, která se na nás valí,“ vysvětlila poslankyně.

Novela by měla problém vyřešit

Poslankyně podá návrh na změnu zákona o pobytu cizinců. „Pokud s řešením přijde vláda, bude mít moji podporu. Je to ale problém, který je třeba řešit opravdu rychle,“ dodala Chalánková, která se v příštích dnech obrátí i na kolegy z dalších parlamentních stran, aby se změna odehrála v nejkratším možném čase.

Věří, že se novelu zákona podaří schválit ve zvláštním režimu, tedy už v prvním čtení. „Stav je natolik urgentní, že je to třeba,“ dodala pro Blesk.cz Chalánková.

Poslankyně chce také iniciovat debatu o konkrétních dopadech, které bude mít příliv migrantů do českého sociálního systému a do systému zdravotní péče. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi