Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrůza na lodi mířící do Itálie: S uprchlíky plulo padesát mrtvol

Autor: ČTK - 
27. srpna 2015
02:25

Byl to opravdu hrůzný nález. Na lodi s uprchlíky mířícími z Libye do Itálie našla posádka švédského armádního plavidla 51 mrtvých těl. Běženci se patrně otrávili plyny v podpalubí.

Padesátka mrtvých, zhruba 440 migrantů se naopak podařilo zachránit v rámci jednoho z deseti případů volání o pomoc, která zaregistrovaly pobřežní úřady, informovala o tom agentura ANSA.

Celkem za středu lodě ve Středozemním moři zachránily kolem 3000 migrantů. Pasažéři s největší pravděpodobností zemřeli v nákladním prostoru na udušení výfukovými plyny z motoru.

V polovině srpna italské námořnictvo zasahovalo u lodi s běženci, kde se našlo 49 mrtvých lidí. Příčinou jejich smrti byly také výfukové plyny.

Do Evropy už letos po moři připlulo více než 237 000 migrantů, 2373 z nich cestu zaplatilo životem, spočítala v nejnovější bilanci Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Začátkem srpna se při lodním neštěstí nedaleko libyjských břehů utopily nejméně dvě stovky lidí.

K největší tragédii došlo v této oblasti letos v dubnu, kdy se u Libye potopila loď, na které bylo asi 800 migrantů. Neštěstí tehdy přežilo jen 28 osob, včetně dvou údajných pašeráků.

malinak ( 27. srpna 2015 06:18 )

 Vice vice vice plavcu. ....mrtvych

Zobrazit celou diskusi