Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko se připravuje na víkendový nápor uprchlíků. Největší, jaký tuzemsko zažilo

Mezi uprchlíky jsou i malé děti.
Mezi uprchlíky jsou i malé děti.  (Autor: EPA)
Autor: sou - 
28. srpna 2015
05:03

Příliv uprchlíků do České republiky se může během víkendu až zněkolikanásobit. V souvislosti s aktuální vlnou 5000 migrantů to pro Blesk.cz připustila cizinecká policie. Největší počet ilegálních migrantů zadržela policie na začátku srpna - 197. Tento víkend hrozí ovšem vlna několikanásobně vyšší. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (39, ČSSD) raději jel obhlédnout situaci na hranicích se Slovenskem a Rakouskem.

Dav 5000 uprchlíků se v Maďarsku rozdělil na několik menších skupin, které se teď rozhodují, kudy se vydají do Německa. Většinou si prý vybírají přímou cestu přes Rakousko. Někteří ale vyrážejí přes Slovensko a Českou republiku.

„O pohybu této velké skupiny víme a očekáváme, že o víkendu se ten standardní počet, který zachytáváme, může zněkolikanásobit,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

I ministerstvo vnitra situaci v Maďarsku bedlivě sleduje. „V současné době situaci monitorujeme a veškeré informace průběžně vyhodnocujeme. Sledujeme nejen pohyb těchto lidí, ale i situaci v okolních státech. Máme kvalifikované odhady, známe migrační trasy a samozřejmě máme připraveno několik scénářů,“ uvedla pro Blesk.cz Hana Malá z ministerstva vnitra.

Kontroly policistů s cílem zachytit případy nelegální migrace probíhají především na vytipovaných silničních tazích a vlakových spojích, ale také na příjezdu do České republiky. Obdobná aktivní a kontrolní opatření přijímá policie také na hranicích i mimo hlavní tahy.

Hejtman Hašek byl už na hranicích

Vůbec nejfrekventovanějším krajem v pokusech přejít přes Česko do Německa je jižní Morava. Tamní hejtman Michal Hašek se byl sám přesvědčit o situaci na státních hranicích. „Ve středu večer jsem se osobně přesvědčil o stálých opatřeních Policie ČR u hranic se Slovenskem i Rakouskem,“ uvedl pro Blesk.cz.

V souvislosti s migrační vlnou z Balkánu je v neustálém kontaktu s krizovým štábem ministerstva vnitra i krajským ředitelstvím Policie ČR v Jihomoravském kraji. Podle něj kraj poskytuje vládě součinnost ve všem, o co jej požádá. Informace o bezpečnostní situaci v regionu si ráno mimořádně vyslechla i Rada Jihomoravské kraje.

s.orfeus ( 28. srpna 2015 12:47 )

 na cokoliv je již pozdě. V Evropě bude do 10 let převládat islám. Oni nás nedobudou zbraněmi, ale porodností. Mám malé děti. Investoval jsem několik milionů do získání občanství na Novém Zélandu. V Evropě nebude kam utéci. Otázka kam budou utíkat mé děti za 30let...

Zobrazit celou diskusi