Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Imigranti do Evropy nedopluli: Desítky se jich udusily mezi výkaly a rozlitým palivem

Autor: ČTK, mb - 
15. srpna 2015
15:56

K obrovské tragédii došlo na lodi s uprchlíky, která mířila ze severu Afriky k Itálii. Čtyři desítky lidí zaplatily životem za svůj sen o lepším životě v Evropě. Zřejmě se udusili výfukovými plyny z motoru.

Plavidlo s uprchlíky zaznamenala vojenská loď Cigala Fulgosi, která operovala jižně od ostrova Lampedusa zhruba 40 kilometrů od pobřeží Libye. Při obhlídce lodi našli italští vojáci v nákladním prostoru čtyři desítky mrtvých těl. Podle všeho jde o pasažéry, kteří se udusili kvůli výfukovým plynům z motoru.

Obraz zkázy

„Mrtvé jsme našli v podpalubí,“ prozradil velitel vojenské lodi Massimo Tozzi. Podmínky pro cestující podle něj byly hrozivé: lidé v nákladním prostoru prý leželi ve vodě, v níž bylo rozlité palivo a výkaly. Ženy oplakávaly své mrtvé děti a manžely.

Většinu zachránili

Na palubě bylo zhruba 400 pasažérů. Podle Tozziho se dosud podařilo zachránit 319 uprchlíků. Mezi zachráněnými byly i děti a ženy. „Ještě se stále počítají oběti,“ odmítl upřesnit bilanci mrtvých italský ministr vnitra Angelino Alfano.

Moře smrti

Do Evropy už letos po Středozemním moři připlulo více než 237.000 migrantů, 2300 z nich cestu zaplatilo životem. Začátkem srpna se při lodním neštěstí nedaleko libyjských břehů utopily nejméně dvě stovky lidí. K největší tragédii došlo v této oblasti letos v dubnu, kdy se u Libye potopila loď, na které bylo asi 800 migrantů. Neštěstí tehdy přežilo jen 28 osob, včetně dvou údajných pašeráků.