Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novela proti českým islamistům? Už teď můžou až na doživotí do vězení

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Foto: Profimedia.cz, archiv)
Autor: ČTK, sou - 
12. července 2015
18:12

Poslanci za Úsvit chtějí speciální zákon na trestání Čechů, kteří by vstoupili do služeb Islámského státu nebo jiné teroristické skupiny. Podle všeho ale tento návrh neprojde v pondělí kabinetem. Česká republika může tyto bojovníky poslat až na doživotí do vězení i bez novely.

Obyvatele Česka, kteří by se dali do služeb armády takzvaného Islámského státu nebo jiné teroristické organizace, lze podle vlády stíhat podle současných zákonů. Kabinet proto podle předběžného stanoviska pro pondělní zasedání odmítne úpravu podanou hlavně poslanci za Úsvit, která by to do trestního zákoníku výslovně zavedla.

Za teroristický útok už teď můžou dostat až doživotí

Takové lidi lze stíhat pro podezření z teroristického útoku nebo pro podezření z jiného trestního činu, hlavně z kategorie činů proti životu a zdraví, stojí v předběžném stanovisku. Za teroristický útok lze uložit až výjimečný trest, tedy i doživotní vězení.

Zákon nyní výslovně zakazuje službu u ozbrojených sil takového státu, který je mezinárodně uznaný. Předloha Úsvitu, kterou podepsalo i několik poslanců vládního hnutí ANO, by zákaz rozšířila na službu u jakéhokoli jiného „cizího činitele“. Podle vládních právníků je užití tohoto pojmu bez bližšího vymezení problematické.

Trestní zákoník uvádí, že český občan, který v rozporu s jiným právním předpisem koná službu ve vojsku nebo ozbrojených silách jiného státu, bude potrestán odnětím svobody až na pět let. Až desetiletý trest mu hrozí, pokud by trestný čin spáchal v době ohrožení státu nebo za válečného stavu. Podle branného zákona může občan vstoupit do ozbrojených sil jiných států pouze se souhlasem prezidenta.

Stanovisko vlády je jen doporučením. O předloze rozhodnou zákonodárci.

 

gabreta ( 15. července 2015 23:35 )

Tak to máme štěstí. Takovej zákon určitě Salámisty odradí a budou se k nám bát přijít!!

Zobrazit celou diskusi