Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozemky od nového roku zdraží o stovky tisíc, co musíte stihnout ještě letos?

Chcete si koupit pozemek? Od příštího roku si připlatíte.
Chcete si koupit pozemek? Od příštího roku si připlatíte.  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: ula - 
30. října 2015
21:02

Chcete si koupit pozemek? Tak si pospěšte a stihněte to ještě letos. Novela zákona o DPH totiž zdraží stavební parcely pro rodinné domy o statisíce, v hlavním městě až o miliony korun.

Od ledna 2016 vstoupí v platnost novela zákona o DPH, která ovlivní ceny stavebních pozemků.

„Za stavební pozemek budou nově považovány i takové parcely, ke kterým jsou přivedeny inženýrské sítě, a to i přes to, že na ně ještě nebylo vydáno stavební povolení nebo souhlas s provedením stavby. Převod takového pozemku tak bude nově podléhat DPH ve výši 21 %,“ vysvětluje Vlastimil Sojka ze společnosti KODAP.

Ministerstvo tím chce odstranit případné nejasnosti o povaze stavebního pozemku. Počet pozemků, na které se bude nově vztahovat DPH, se tak rozšíří. „Už se nebude zkoumat jen pozemek jako takový, ale i další aspekty, ze kterých bude patrný záměr provedení stavby na prodávaném pozemku,“ dodává Sojka.

Chcete postavit rodinný dům? Připlatíte si

Výrazné zdražení postihne hlavně pozemky určené pro stavbu rodinných domů. Podle odhadů by se mohlo jednat o navýšení v řádech statisíců korun, u pozemků v hlavním městě by to mohlo být zvýšení o miliony. Opatření nebude vadit plátcům DPH, kteří si daň odečtou. Na byty nebude mít naopak změna DPH zásadnější dopad.

Co musíte stihnout ještě letos?

Prodáváte právě teď pozemek? Pokud nestihnete tyto úkony, zaplatíte si už vyšší DPH:

  • předat nemovitost nabyvateli (kupujícímu)
  • obdržet kupní cenu od kupujícího na účet
  • převzít vyrozumění katastrálního úřadu o zápisu změny vlastnického
    práva

Pokud stihnete alespoň jeden ze tří úkonů ještě v roce 2015, budete platit ještě „starou“ daň. Nestihnete-li ani jeden, už se bude prodej řídit podle nového zákona.

Podzimní „boom“ prodeje pozemků?

Makléři neočekávají, že by nyní začali klienti kvůli změnám rychle kupovat pozemky, i když se jejich prodej zvyšuje. Příčiny jsou někde jinde: „V současnosti je o nemovitosti extrémně velký zájem, ale spíše než změnám v DPH tento trend přisuzuji rekordně nízkým úrokovým sazbám u hypoték a také faktu, že po zhruba šesti letech poklesu cen nemovitostí se cenová hladina v tomto segmentu dostala na úroveň, která je pro kupující zajímavá,“ uvádí Jan Zachystal ze společnosti RE/MAX.

xindlceskej ( 31. října 2015 10:00 )

Česko je K,U.N-D,A=H-Á.R!!

ma-o ( 31. října 2015 07:55 )

Opět trest pro ty, kteří se o sebe starají.

lobotom ( 30. října 2015 21:58 )

 Takže developerských parazitů se to opět nedotkne...

Zobrazit celou diskusi