Aby daň platil pouze kupující, navrhovala už bývalá vláda Petra Nečase (ODS). Loni v říjnu ovšem Senát schválil zákonné opatření, které umožnilo současný stav.

"Jednoznačné vymezení nabyvatele jako poplatníka daně přitom nejen odpovídá koncepci většiny evropských zemí, ale odstraní i problémy, které v praxi mohou v důsledku možnosti volby poplatníka vznikat, například při směně nemovitých věcí nebo při nabytí nemovité věci z majetku České republiky," uvádí předkládací zpráva k zákonu.

Poplatníkem daně je v současnosti podle zákona v případech nabytí vlastnického práva koupí nebo směnou prodávající, pokud se s kupujícím ve smlouvě nedohodne, že plátcem daně bude právě kupec nemovitosti. Kupující je poplatníkem pouze v odůvodněných případech exekucí, vyvlastnění, vydržení nebo nabytí nemovitosti ve veřejné dražbě. Návrh zároveň ruší institut ručitele daně.

Ministerstvo financí rovněž navrhuje zjednodušit určení základu daně v případě směny nemovitých věcí. Další změna se týká osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově se toto osvobození bude vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané, tedy nikoliv na rozestavěné.

Další změnou je rozšíření předmětu daně z nabytí nemovitých věcí o případy smluvního prodloužení práva stavby. "S ohledem na skutečnost, že občanský zákoník upravuje možnost prodloužení trvání práva stavby a současně neupravuje minimální lhůtu trvání práva stavby, nelze v praxi vyloučit snahy o nežádoucí daňovou optimalizaci, čemuž by mělo být touto změnou do budoucna zabráněno," uvedlo ministerstvo financí.

Novela rovněž mění koncepci zdanění nabytí inženýrských sítí a od daně osvobozuje nabytí nemovitých věcí územními samosprávnými celky ve veřejném zájmu.

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva Ekospolu Evžena Korce jde o další příklad českého legislativního Kocourkova, kdy se prý zcela nesystematicky mění daňové zákony. Změna osoby plátce této daně je podle Korce zásah do stávajících smluv a právního prostředí. "V předkupních smlouvách u pozemků, které se mnohdy uzavírají i na mnoho let dopředu, se totiž uvádí konkrétní cena a předpokládá se, že daň z nabytí nemovitých věcí bude platit prodávající. Nově tak hrozí, že kvůli změně plátce daně dojde k prodražení pozemků o čtyři procenta, která jsou sazbou daně. Toto zdražení budou muset developeři promítnout i v cenách nových bytů. Odhaduji, že to může způsobit nárůst cen nových bytů i v řádu desítek tisíc korun," tvrdí Korec.

Naopak předseda představenstva Central Groupu Dušan Kunovský nárůst cen nových bytů neočekává, změnu v daňové oblasti však také kritizuje. "V současnosti registrujeme na trhu s novými byty mnohem důležitější a výraznější tlaky na růst ceny plynoucí zejména z rostoucích cen stavebních prací a také z neustále se navyšujících nákladů na přípravu nových staveb z důvodu panujícího legislativního chaosu. Zásoba již připravených a povolených projektů díky rekordní výstavbě rychle ubývá a nové projekty se povolují jen velmi složitě. Do budoucna může mít tato klesající nabídka nových bytů katastrofální dopady na dostupnost nového bydlení a způsobit i skokový nárůst cen bytů," varuje Kunovský.

Praktický dopad nečekaných daňových změn pocítil Central Group už na začátku loňského roku, kdy kvůli nejasností ohledně narychlo schválené změně týkající se DPH u pozemků dočasně pozastavil prodej rodinných domů.