Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Superhorečka“ zabila ženu (†72) z jižní Moravy. Exotická nemoc si ji našla doma

Autor: peb, bud, ula - 
27. září 2018
19:35

V Česku zemřel první člověk, který se nakazil západonilskou horečkou na území republiky. Jde seniorku (†72) z jižní Moravy, která nebyla v inkubační době v zahraničí, jak televizi Nova potvrdil ve čtvrtek náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Žena zemřela v srpnu v nemocnici, měla ale i další problémy. Podle lékaře nemoc přenáší v Evropě hojně rozšířený komár, takže nelze vyloučt, že případů bude více.

Letos měli v Česku západonilskou horečku dva lidé, jeden z nich už ale s onemocněním přijel z Řecka. „Tento rok evidují hygienici dva pacienty se západonilskou horečkou. Jednoho s importovanou nákazou, v létě se nakazil v Řecku. Druhého s takzvaným autochtonním onemocněním, což znamená, že onemocněl v tuzemsku,“ řekla pro web iDnes.cz mluvčí ministerstva Gabriela Štepanyová.

Do této chvíle byly všechny případy západonilské horečky v Česku „dovezené“. Pacienti se nakazili v zahraničí a chorobu si přivezli zpátky domů. V minulosti byly evidovány případy nakažení na Kypru a v Tanzanii. „Dosud nebyl zaznamenán žádný případ, že by virus západonilské horečky byl přenosný z člověka na člověka,“ zmínila Štepanyová.

Evropský komár, který je aktivní v noci

Vzhledem ke klimatickým změnám není vyloučeno, že toto onemocnění bude v Česku mnohem častější. Západonilskou horečku přenáší komáři rodu Culex, kteří se vyskytují plošně i na našem území. „Je to nejrozšířenější komár v Evropě z řad těch, kteří jsou schopni přenášet některou z nemocí. Oblasti jeho výskytu sahají až do jižní Skandinávie. Množí se ve stojaté vodě a má noční aktivitu,“ vysvětlil už dříve pro Blesk Zprávy lékař a epidemiolog Rastislav Maďar.

Pokud se virus začne v Česku šířit, přijme ministerstvo některá opatření v podobě  testování krve a orgánů na virus. Transfúzní stanice by měly v rámci prevence odmítat dárce, kteří pobývali v rizikových oblastech. Omezení by mělo trvat po dobu 28 dní. 

Onemocnění může končit smrtí

Západonilská horečka má inkubační dobu od tří do 14 dnů. „Může se projevovat horečkou, bolestí hlavy a celého těla, zvětšením uzlin a vyrážkou, u nemalé části nakažených nejsou zjevné žádné významnější příznaky,“ řekl Maďar s tím, že nejmenší děti, těhotné ženy, senioři nebo osoby s oslabenou imunitou mohou mír mnohem horší průběh onemocnění. „Pravděpodobnost smrtelného průběhu je nejvyšší u seniorů,“ dodal.

asijo ( 27. září 2018 18:06 )

Potom,že migrace nic nepřinese.

Zobrazit celou diskusi