Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Horečka, encefalitida i smrt: Západonilská horečka v Česku? Otázka času, varuje expert

Autor: ula, ČTK - 
8. září 2018
05:02

Západonilská horečka, kterou přenášejí komáři, se objevila v České republice. Pacient se jí nakazil v Řecku, které se s nemocí už několik měsíců potýká. Problémy hlásí i Itálie, Maďarsko a Srbsko. Komár pisklavý, který je v jižní Evropě přenašečem nemoci, žije i u nás. Podle parazitologa Jana Votýpky ale zatím není důvod k panice, protože nákaza v našich končinách je nepravděpodobná. Naopak epidemiolog Rastislav Maďar varuje, že je jen otázka času, než k ní dojde.

Muž nakažený v Řecku leží nyní v nemocnici v Praze. Dostal zánět mozkových blan, jeho stav se horšil a ztrácel vědomí. První testy potvrdily, že se jedná o západonilskou horečku (WMV).

Letos se případy objevily v Řecku, Itálii, Maďarsku a Srbsku. Řada nakažených na nemoc i zemřela. U nás zatím došlo jen k případům, kdy se pacienti nakazili mimo republiku. 

To se ale může změnit. Západonilskou horečku totiž přenáší komár pisklavý. Ten se hojně vyskytuje i na našem území. Nicméně podle Jana Votýpky z Katedry parazitologie Univerzity Karlovy v Praze je důležitá odlišnost mezi populací komárů v Česku a mezi jihoevropskými komáry.

Zdroj infekce? Ptáci

„Jihoevropské populace tohoto druhu komára velmi ochotně sají na lidech i na ptácích. A to je docela důležité – západonilská horečka se totiž primárně vyskytuje u ptáků. A právě z ptáků jako zdroje infekce je virus, a tedy případně i nemoc, na člověka přenášena prostřednictvím těchto komárů. Naše populace tohoto komára však sají především na ptácích. Na člověku sají jen výjimečně, a proto je přenos tohoto viru v našich končinách mnohem méně pravděpodobný,“ uvedl pro Blesk Zprávy Votýpka.

Podle něj se ale virus na našem území občas vyskytuje. „Nakažených komárů je zlomek. I když nás nakažený komár bodne, nemusí to automaticky znamenat přenos nákazy, a i když se nakazíme, nemoc nemusí propuknout, “ uklidňuje Votýpka.

Zvětšené uzliny, encefalitida i smrt

Podle epidemiologa Rastislava Maďara je ale jen otázkou času, kdy dojde k první nákaze člověka s těžším průběhem na našem území. Dvojnásobné riziko ale samozřejmě hrozí na dovolené.

„Pokud cestujete do teplých jižních oblastí, měli byste si aplikovat repelent před setměním a případně si i impregnovat oblečení a spát pod moskytiérou,“ radí Maďar.

Západonilskou horečkou jsou ohroženi zejména jedinci se slabší imunitou, těhotné ženy, děti a senioři.

Západonilská horečka má inkubační dobu od tří do 14 dnů. Může se projevovat horečkou, bolestí hlavy a celého těla, zvětšením uzlin a vyrážkou, u nemalé části nakažených nejsou zjevné žádné významnější příznaky. Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt. 

 

Více o západonilské horečce najdete ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi