Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Benzin a nafta dál zdražují. Ceny jsou nejvýš za poslední čtyři roky

Autor: ČTK, nkov - 
20. září 2018
10:57

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku dál mírně rostou. Benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o dva haléře na 33,54 koruny za litr a nafta o šest haléřů na 32,71 koruny za litr. Současné průměrné ceny jsou na nejvyšší úrovni od prosince 2014. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Litr Naturalu vyjde v hlavním městě v průměru na 34,41 koruny a stejné množství nafty na 33,63 Kč. Praha je jediným regionem v zemi, kde je průměrná cena benzinu nad 34 korunami.

V nejbližším týdnu předpokládáme další mírný růst cen pohonných hmot o několik haléřů. Důvodem je zvýšení ceny severomořské ropy Brent až na téměř 80 dolarů za barel,“ řekl dnes ČTK analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Zvýšení cen ropy podle něj částečně vykompenzuje posilující česká koruna. Podle analytika Raiffeisenbank Jakuba Červenky nelze očekávat výrazné zlevňování na českých pumpách do doby, než nabídka na trhu s ropou vyrovná propad vývozu z Íránu.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda připomněl, že se blíží zavedení amerických sankcí vůči této asijské zemi. „Dojde k němu 4. listopadu. Trh se obává výpadku dodávek íránské ropy, které by pochopitelně ropu zdražilo. Už od srpna jsou patrné známky poklesu dodávek íránské ropy. Pokles lze čekat i během září a října,“ uvedl Kovanda. Míní, že během října proto bude tlak na růst cen pohonných hmot v ČR pokračovat. „Benzin nejspíše prolomí hranici 34 korun za litr a nafta úroveň 33 korun za litr. Oba druhy pohonných hmot tak pokoří další mnohaletá maxima,“ dodal.

Naopak nejlevněji tankují pohonné hmoty motoristé v Jihočeském a Královéhradeckém kraji. Natural vyjde na jihu Čech v průměru na 33,08 Kč za litr a ve východočeském regionu o haléř dráž. Litr nafty se prodává v Královéhradeckém kraji za 32,17 koruny a v Jihočeském za 32,25 Kč.

Ceny benzinu i nafty v Česku rostou zhruba od konce srpna, o prázdninách kolísaly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 20. září 2018 12:01 )

Jen ať zdražují i vše ostatní,boháči na to mají těm je to fuk a ostatní udělají předklon a jsou smířené,kdo mlčí souhlasí!Češi se bojí vyrazit na Hrad a demonstrovat na to jsou velcí po.s.e.r.ové. Proto se zvedají platy a trošinku důchody. Takže jsme na tom stejně jako v minulém a předminulém roce.Dobře nám tak tak si vše necháme líbit!!

Zobrazit celou diskusi