Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Protestovali proti zdražení benzínu. Do ulic vyrazilo na 240 tisíc lidí, zemřela žena

Autor: peb, ČTK - 
17. listopadu 2018
21:37

Na 244.000 lidí dnes protestovalo na různých místech celé Francie proti plánovanému zvýšení cen pohonných hmot. Informoval o tom francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Tam, kde manifestující blokovali komunikace, došlo k několika vážným dopravním nehodám. V Savojsku zemřela nešťastnou náhodou jedna žena, celkem bylo raněno nejméně 106 lidí, z toho pět vážně, uvedl Castaner.

Lidé z hnutí žluté vesty, které nemá jednoho vůdce a nehlásí se k žádné politické straně, blokovali nájezdy na dálnice či kruhové objezdy na více než 2000 místech. Dálnice A6 spojující Lyon s Paříží byla nad Lyonem zablokována v obou směrech. Policie zadržela 52 lidí a 38 osob vzala do vazby, informoval Castener.

U neohlášeného zátarasu v Savojsku zemřela nešťastnou náhodou 63letá demonstrantka. Najela do ní řidička, která podle francouzských médií zpanikařila. Vezla dceru k lékaři a když jí účastníci protestu začali bouchat do vozu, ve zděšení do nich najela a srazila jednu ženu. Řidička, která utrpěla šok, byla vzata do vazby.

Rovněž v Arrasu na severu Francie automobil přejel jednoho demonstranta, který musel být s těžkými zraněními převezen do nemocnice.

Cílem dnešních akcí bylo dát najevo rozhořčení nad záměrem zvýšit od ledna daň z nafty a benzinu. Podle průzkumů to považuje za špatné 76 procent Francouzů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 18. listopadu 2018 13:11 )

A kdo podle vás ten stát, co okrádá lidi vede? Ano, správně, vláda. A kdo je v jejím čele? Ano, správně, premiér. A kdo je premiér? Ano správně, Babiš. A proti komu se protestuje? Správně, proti Babišovi. To jste si ale hezky odpověděl, že? Takže jak vidíte, je vše v pořádku 😁

jote ( 18. listopadu 2018 04:59 )

Spoluobčané tady máme příklad jak se chovat

pfoto1 ( 17. listopadu 2018 21:55 )

Tak, tady by si měl vzít "demoblok" příklad! Svolat demonstraci proti zdražování benzínu a ne nějaké akce s koncertem zdarma, jakože protest! Možná by byla účast přijatelnější...

gabreta ( 17. listopadu 2018 21:35 )

Co se Frantíci rozčilujou? Zvolili si Makrona, kterej vítá a živí umouněnce a když docházejí na nenažrance peníze, tak se zdražuje. A pohoný hmoty jdou první!

Zobrazit celou diskusi