Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Zabila manžele v Egyptě smrtící bakterie? Číhá v klimatizaci a vířivkách, je i v Česku

Autor: ula, ril, ČTK - 
28. srpna 2018
05:02

Smrt britského manželského páru -  Johna Coopera (†69) a jeho ženy Susan (†64) - v egyptském letovisku Hurghada dál provází nejasnosti. Britský tisk nyní přišel s teorií, že pár zabila bakterie legionella. Ačkoliv to Egypt odmítá, napovídal by tomu fakt, že oba zemřeli na selhání dechu. Podle českého epidemiologa je smrtící bakterie vázána na vodní zdroje, jako je vodovodní potrubí, klimatizace, ale také se může šířit z fontán nebo vířivek. Úmrtí v důsledku legionelly přibývají i v Česku.

Nemocnice v Hurgadě původně uvedla, že pár zemřel přirozenou smrtí, tento závěr zastává také hotel. Místní úřad na Twitteru sdělil, že muž skonal v důsledku srdečního selhání. Žena prý omdlela a byla odvezena sanitkou do nemocnice, kde rovněž zemřela po 30 minutách pokusů ji oživit.

Podivná smrt na dovolené

Dcera Kelly, která byla s rodiči na dovolené, věří, že se v pokoji manželů stalo něco podezřelého. „Nemyslím si, že někdo byl v jejich pokoji, ale něco se tam muselo stát, než zemřeli,“ nechala se slyšet Kelly. „Dívala jsem se, jak umírají a mají při tom úplně stejné příznaky,“ dodala s tím, že její rodiče se těšili dobrému zdraví.

Cestovka, se kterou manželé přicestovali, z hotelu evakuovala dalších 300 svých hostů. Na místě byli i čeští turisté. Někteří se už vrátili domů, jeden pár hotel vyměnil za jiný.

Legionella se může šířit přes sprchu nebo fontánku

Teorii o legionelle nahrává fakt, že je v hotelovém resortu nejen bazén, ale také jezírka, vodotrysky i vířivky. Bakterie se totiž nachází ve vodních rezervoárech a pokud není potrubí dostatečně udržované, mohou se rozmnožit.

Legionella se může šířit i klimatizací. Největší riziko představuje její vdechnutí. Když vypijeme kontaminovanou vodu, nic zásadního se nemusí stát, horší je, když např. voda z kohoutku narazí proudem do umývadla a vodní částice s bakteriemi se dostanou do vzduchu jako aerosol.

Riziko pro seniory

Český epidemiolog Rastislav Maďar připustil, že je teorie o legionelle možná. 

„Legionářská nemoc je rizikem pro osoby s oslabenou imunitou a starší nad 60 let. S věkem totiž klesá výkonnost imunitního systému,“ řekl pro Blesk Zprávy Maďar a doplnil: „Rizikem jsou slepé konce potrubí, kde voda neproudí nebo když se delší dobu nepouští voda z kohoutku, např. pokud byl jejich pokoj nějakou dobu mimo provoz. Ideálním prostředím pro přenos legionel je vodní aerosol, tedy vířivky, fontánky, umělé vodopády v bazénu anebo běžná sprcha.“

U mladších a zdravých lidí probíhá nemoc buď bez příznaků, nebo s potížemi podobnými viróze. 

Legionella: Problém hotelů a lázní

Podle Maďara představuje boj s legionellou pro hotely a lázně existenční problém. „Pokud by se ukázalo, že se tam nemoc vyskytla, z řad starších osob a hostů s oslabenou imunitou by jich mohlo umřít i více. Cestovní kanceláře by pak hotel mohly zařadit na černou listinu a neposílat tam své klienty,“ vysvětluje Maďar.

Hotely, lázně a nemocnice ve vyspělých zemích dobře ví, že proti legionellám ve vodních rozvodech a klimatizačních věžích musí neustále bojovat, např. mechanickým čistěním biofilmů na jejich povrchu, generátory chlórdioxidu (speciálním chorováním) nebo urychlovači proudění, a taky udržováním stanoveného rozpětí teploty chladné a horké vody. Pokud by hotel opatření  neprováděl, mohla by se smrtelná nákaza šířit.

Případy nákazy přibývají i v Česku

Podle epidemiologa bylo v Česku jen za první pololetí hlášeno 110 případu legionelly, což je nejvíce za dané období za posledních deset let. V roce 2008 bylo v Česku 15 pacientů, před čtyřmi lety 110, v roce 2016 147, v loňském roce bylo přibližně 159 nakažených.

Jak se legionelle bránit?

  • Odborník radí zejména seniorům na cestách spíše koupel ve vaně než sprchy a po příjezdu na pokoj nechat vodu z kohoutků odtéct, samozřejmě bez jejich osobní přítomnosti v dané místnosti.
  • Když se vrátíme z dovolené a voda z kohoutku delší dobu netekla, nechte ji před použitím chvíli odtéct, ale nepouštějte ji prudkým proudem, aby nevznikl nebezpečný aerosol.
  • Starší, chronicky nemocný člověk nebo osoba s oslabenou imunitou, by si měli zjistit, jestli hotel, do kterého plánují odjet, má certifikát o opatřeních proti legionářské nákaze.

Video  Houby a čistící přípravky: Nejčastější letní otravy! Jak se zachránit?  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

villon ( 3. září 2018 22:53 )

Tyhle množící se případy úmrtí v Egiptu by měli výst k omylostnění pana Kramnýho.

la.ma ( 29. srpna 2018 18:18 )

myslíš ty děti, co po chloru vůbec nekašlaly a klidně dejchaly a hrály mrtvolky? nesmíš věřit fejkňůsům, blbe obecní...ačkoliv pro tebe jsou vyráběný

la.ma ( 29. srpna 2018 17:55 )

a halba se o ty draty na plazi prastila a od ty doby je prastena

halba ( 29. srpna 2018 17:37 )

Blbost.Byla to elektrina.Draty si dcera privezla z Anglie a potom je zahrabala na plazi do pisku.

la.ma ( 29. srpna 2018 17:04 )

když dementy někdo štve, tak nebojují s ním, ale úplně s někým jiným - nejlépe bezbranným ...to je logika lidského odpadu a dnes mě blbe nenaštveš...koupil jsem za pár stovek originál obrazu, co prodám za desetitisíce

Zobrazit celou diskusi