Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Matce v Benešově přinesli ke kojení mrtvé dítě! Vzdáváme to, zlomený otec chce pouze klid

Podle rodičů bylo miminko mrtvé, když ho sestra přinesla matce.
Podle rodičů bylo miminko mrtvé, když ho sestra přinesla matce.  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp - 
27. srpna 2018
10:11

Novorozenému chlapečkovi bylo teprve 19 hodin, když ho přinesli matce v benešovské nemocnici ke kojení. Dítě mělo namodralý obličej a nedýchalo. Tou dobou již bylo s největší pravděpodobností mrtvé a oživit se ho bohužel nepodařilo. Případem se zabývala policie, která dospěla k závěru, že personál nemocničního zařízení nepochybil. Rodiče nesouhlasí, ale nemají sílu dál protestovat.

Žena měla termín porodu až za měsíc, ale stěžovala si na bolest ledvin. Doktoři raději vyvolali porod dříve – již v lednu 2017. Chlapeček se při něm přidusil pupeční šňůrou, ale jinak mělo vše dopadnout dobře, uvedla MF Dnes.

Po porodu sestra položila chlapce matce na hruď a po chvíli ho odnesla na prohřátí na speciální lůžko. Ke kojení ho přinesla asi ještě třikrát. Večer však nastaly komplikace. Chlapec zvracel a sestry si ho nechaly přes noc na pokoji.

Druhý den ráno ho zdravotnice přinesla matce zpět. Ten okamžik změnil vše. Dítě sestra položila vedle matky a ta se hned zděsila. Mělo promodralý obličej a nedýchalo. Sestra miminko vzala a běžela za lékařem, bylo však už pozdě.

Podle policie nikdo z personálu za smrt dítěte nemůže. „Nebylo zjištěno cizí zavinění,“ oznámila nyní policejní mluvčí Eva Stulíková po ukončení vyšetřování. Rodiče jsou přitom přesvědčeni, že jejich syn byl mrtvý už ve chvíli, kdy ho sestra přinesla. Boj však již vzdali.

Vzdáváme to, už chceme mít klid,“ řekl otec dítěte. Od stížnosti na výsledek vyšetřování ho odradil i jeho právník. „Říkal, že je tam sice hodně věcí špatně vyšetřených, ale pokud podáme stížnost, že to bude běh na dlouhou trať. Potáhne se to roky a jen nás to bude stát spoustu nervů a peněz za posudky,“ dodal otec.

Ani sestry přitom nechápaly, co se s chlapcem stalo. Vysvětlení, proč se nespustil alarm na kontrolu dechu, není jasné. „Alarm na výhřevném lůžku, který je normálně slyšet přes dvoje dveře, tentokrát nespustil. Nevím, nechápu,“ uvedla jedna ze zdravotnic později na policii.

Úmrtí novorozence prošetřovala i sama nemocnice. „Provedli jsme nadstavbové a nadstandardní provozní opatření, abychom podobný nešťastný případ, který patrně souvisí s možným náhlým úmrtím či vrozenou vadou, do budoucna mohli eliminovat,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Ballek.

Celý případ považujeme za nešťastnou událost, které je nám samozřejmě z lidského hlediska velice líto a soucítíme s rodinou,“ dodal Ballek. Manželé nyní čekají další miminko.Na kontroly už ale jezdíme do Apolináře,“ uzavřel muž, který chce pro svou nastávající ratolest to nejlepší.

doktormediciny ( 27. srpna 2018 20:01 )

Domnivam se, ze to vidiote simplifikovane. Lekat ma tzreba 5 luzek, na tri ma na rano objednane pacienty. Za noc prijde takopvYch akutnich bolesti treba pet..Jak to resit... Byla doba, ze sono nebylo vubec a teke to slo...

jarys5 ( 27. srpna 2018 19:20 )

Hlavně jestli si nepřáli dceru? Shodou náhod měl jejich kluk jen krátký "jepičí" život. Prostě náhody neexistují, a to může posoudit spousta těhotných žen, které ani svého potomka nedonosí a zbaví se ho předčasně. Jak se potom mají cítit rodičky, které dítě bezohledně zahodí někam do křoví?

mazliva.samicka ( 27. srpna 2018 18:56 )

Konečně taky..rozumnej chlap co tu nemele o tom, že dřív rodička rodila na poli..a..po porodu popadla..motyku a šla okopávat brambory..Vždycky skřípu zubama..když někdo zlehčuje těhotenství a porod..Ne není to lážo..plážo...

xbarm20 ( 27. srpna 2018 18:50 )

Naprostá pravda, dost se na to zapomíná

linas ( 27. srpna 2018 17:26 )

To jim klidně můžu říct, proč jim alarm neřval - měli v něm vybité baterky. Zažito osobně - dcera byla v inkubátoru, ležela na té podložce, co má hlídat dech. Chtěla jsem vidět, jak to funguje, sestřička tedy, že mi to ukáže. Dceřina podložka nefungovala, podložka v sousedním inkubátoru taky ne, až teprve třetí se rozeřvala. A prý "jééé, vybité baterky". Tak co potom chcete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání