Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko zachvátil extrémní počet požárů. Zemědělcům hoří pole, úrodu chrání trikem

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Zelenková - 
8. srpna 2018
06:10

Sucho přineslo v červenci extrémní počet požárů. Problém mají i zemědělci, kterým nejednou shořela úroda. Stačí totiž jedna jiskra od kombajnu a celé pole lehne popelem. Například nedávný požár stohu na Znojemsku dostávalo pod kontrolu 25 jednotek hasičů čtyři dny. Odborníci tak vymýšlí různé „fígle“, jak pole ochránit. Jeden takový popsala mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Prozradila také, jak náročný je běžný den hasiče a na co si za parných dnů dát pozor.

„Máme za sebou velmi horký a suchý červenec, teď i první srpnové dny. Evidujeme dvojnásobek požárů oproti dlouhodobému dennímu průměru, stejně tak je to dvojnásobek nebo lehký nárůst oproti loňskému a předloňskému červenci. Tady je potřeba říct, že enormní počet požárů vzniká v přírodě,“ upozornila pro Blesk Zprávy Zaoralová.

Letos bylo jen za červenec 2688 požárů, v přírodě jich vzniklo 1262. Loni se ve stejném období odehrálo přitom „pouhých“ 1517 požárů, v přírodě 575.

Místo úrody jen spáleniště

Odbornice dodala, že se navíc nejedná jen tak o ledajaké požáry. Obvykle k nim musí vyjíždět i desítky jednotek hasičů, hlavně tehdy, pokud chytnou osázená pole. „Velké bývají například požáry polí, na kterých při probíhající sklizni stačí, aby foukl vítr, a požár se šíří velkou rychlostí,“ vysvětlila mluvčí.

Za všechny zmínila například požár z 5. července, kdy hořelo 10 hektarů pole s pšenicí a ovocný sad v Kobeřicích u Brna. K události přijelo 16 jednotek hasičů, nasazen byl i vrtulník. Další velký požár propukl 27. července na stohu u Hevlína na Znojemsku v Jihomoravském kraji. Ten likvidovalo postupně 25 jednotek celé čtyři dny. Za všechno mohl přitom jediný úder blesku. 

Řada polí lehla popelem už v roce 2015, kdy panovalo v Česku velmi suché a horké léto. Po těchto zkušenostech vymysleli hasiči metodiku, která by měla úrodu lépe chránit. Pole si doporučují rozdělit do menších úseků a mezi nimi nechat jen cestičky z holé hlíny, aby se případný požár nemohl šířit dál. Při žních je na poli většinou také hasičská cisterna, protože stačí jediná jiskra od kombajnu, aby byla úroda zničená.

Na táborák zapomeňte

Kvůli suchu platí v pěti krajích i zákaz rozdělávání ohňů. „Zákaz rozdělávání ohně může vydat pouze hejtman kraje na základě doporučení Českého hydrometeorologického ústavu, který vydá nebezpečí požáru. V tuto chvíli nemají všechny kraje toto nařízení vydáno, někde platí jenom výstraha. Nařízení platí pro Prahu, střední Čechy, Liberecký, Karlovarský a Královéhradecký kraj. Tam probíhají kontroly ze strany policie a hasičů,“ popsala mluvčí.

Problém přitom není jen s „grilovačkou“ nebo s opékáním špekáčků. Tučná pokuta by hrozila také například za vypouštění lampionů štěstí nebo používání pyrotechniky. Viníci by mohli zaplatit až 25 000 korun, v případě osob podnikajících a právnických pak jde sankce až do půl milionu.

Zároveň platí naprostý zákaz kouření v rámci lesa, ovšem toto nařízení je celoroční.

Směny trvají 24 hodin

Zaoralová také upozornila, že příčina požáru se zjistí téměř vždycky, ať už jde o nedopalek cigarety nebo úmyslný čin. Hasiči k tomu mají speciálního vyšetřovatele a spolupracují i s policií.

„Je to skutečně detektivní práce. Vyšetřovatelé se snaží dojet na místo, ještě když se hasí, aby věděli, jak se oheň chová. Zvláště ve výrobních halách je to důležité, protože podle barvy plamene poznají, co tam může hořet. Lidé si často myslí, že po něčem zametou stopy díky tomu, že sami něco zapálí. Příčina se ale velmi často podaří zjistit, zvláště pokud se jedná o úmyslné zapálení,“ vysvětlila Zaoralová.

Mluvčí hasičů v rozhovoru také zdůraznila, že jejich služba znamená práci 24 hodin denně a to být připravený k výjezdu do dvou minut. Pravidelně si musí udržovat i fyzičku, která je pro každého z nich základ.

Jak to u nich vypadá s dovolenou? A jak probíhá běžný pracovní den hasiče? Na to se podívejte v rozhovoru:

Celkové počty požárů za posledních pět let:

  • 2013 – 16 563
  • 2014 – 16 851
  • 2015 – 19 685
  • 2016 – 15 730
  • 2017 – 16 249
  • 2018 (zatím) – 13 407

naidka ( 8. srpna 2018 10:25 )

Včera jsem jela kolem pole slunečnic. Místo vysokých rostlin s květy jako talíře byly nízké zplihlé trosky se sklopenými květy v průměru asi 10cm. Vedlejší pole kukuřice ta samá bída. Chudáci zemědělci.

Zobrazit celou diskusi