Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vypadáš jako opice.“ Olgu připravila o vlasy alopecie, v práci zažila výsměch

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
6. května 2018
05:15

Paní Olga (57) z Třebíče trpí nevyléčitelnou nemocí, kvůli které postupně přišla o téměř všechny vlasy. Přestože se s touto ztrátou dokázala postupně vyrovnat, někteří jí dokázali dělat ze života peklo. Kromě nájezdů nejrůznějších mastičkářů a prodejců zázračných přípravků na růst vlasů, zažila i potupu v práci. Lidé, kterým jako úřednici nepřiznala sociální dávky, se jí kvůli plešatosti vysmívali.

„Mám totální alopecii. Dříve se tomu říkalo pánská plešatost,“ řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy paní Olga, která o vlasy začala přicházet ve svých 15 letech. „Měla jsem jich hodně, tak to dlouho nebylo znát. Ale potom jsem měla postupně pět dětí a s každým porodem to bylo horší a horší. A ve 45 letech už jsem začala nosit paruku,“ vzpomíná.

„Vždycky jsem byla pro lékaře oříšek,“ říká s tím, že každá léčba končila nezdarem. „Pod vlivem silných hormonálních léků mi sem tam pár vlasů narostlo, ale celá hlava už mi nikdy nezarostla.“ Zkoušela i alternativní léčby nebo léčitele, ale nic z toho nepomohlo.

Zbytky vlasů vzbuzovaly výsměch

Na hlavě jí zůstaly jen zbytky prořídlých vlasů, což okolí láká k nevhodným reakcím nebo dokonce k výsměchu. Peklem si procházela hlavně v práci, protože se jako úřednice zabývala sociálními dávkami a každý den přicházela s lidmi do kontaktu.

„Někdy na mě ti problémoví vyjížděli. Řekli mi třeba: Vzhledem k tomu, co máte na hlavě, byste nás nemusela honit do práce a mohla byste být tolerantnější,“ vzpomíná Olga. Často ji obtěžovali také nejrůznější dealeři „zázračných“ přípravků, které jí podle nich měly vlasy vrátit.

Olga začala v 15 letech přicházet o vlasy. Trpí totální alopecií. Olga začala v 15 letech přicházet o vlasy. Trpí totální alopecií. | CNC/David Budai

Děti paruku dlouho „nebraly“

Negativní reakce Olgu nakonec přiměly k tomu, aby si pořídila paruku. „Když jsem přišla s první parukou, tak to děti vůbec nevzaly. Manželovi se to líbilo, ale třeba dcera mi řekla: Mami, ty jsi jak opice. Ale postupně si zvykli,“ řekla.

Od té doby si kupovala novou paruku každý rok. „Vždy se během několika měsíců opotřebí a vypadá špatně. A finančně jsem si mohla dovolit koupit paruku jen jednou za rok,“ řekla s tím, že příspěvek zdravotní pojišťovny zdaleka nepokryje celou cenu paruky.

 

Paruka ze skutečných vlasů díky dárcům

Od začátku května má paní Olga novou paruku ze skutečných lidských vlasů, která je kvalitnější a přirozenější než umělá. Dostala ji od nadačního fondu Daruj vlasy, který pomáhá pacientům, jež o vlasy kvůli nemoci přišli. Díky darovaným vlasům získává fond peníze a ty se pak využívají k financování výroby paruk. Pokud jsou darované vlasy dostatečně dlouhé (nad 35 centimetrů) a kvalitní, mohou z nich být paruky přímo vyrobeny.

Darovat vlasy může každý, postup je možné najít na webu nadačního fondu Daruj vlasy. Fond má také zřízen transparenční účet u Fio Banky, na který mohou lidé přispět:

2501085558/2010

Totální alopecie je autoimunitní onemocnění, které se projevuje vypadáváním vlasů a často i ochlupení. Příčiny mohou být různé, ať už jde o stresové vypětí, chybnou výživu nebo špatnou imunitu. Nemoc může mít i genetické základy.