Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Opata už šéfuje generálnímu štábu, armádu chce posílit: „Jádrem jsou pozemní síly“

2. května 2018
14:21

Posilování bojových schopností pozemních sil je hlavní prioritou, na kterou se chce zaměřit nový náčelník generálního štábu Aleš Opata. Půjde především o modernizaci a přezbrojení 7. mechanizované brigády. Dosavadní 43. výsadkový prapor by se měl v příštích letech rozšířit na pluk, vznikne také Ředitelství kybernetických a informačních operací a v Rakovníku prapor logistické podpory. Opata, který se ve středu ujal funkce náčelníka generálního štábu, to řekl ČTK.

Za hlavní prioritu označil posilování schopností pozemních sil. „Pozemní síly jsou jádrem Armády České republiky a na nich stojí naše bezpečnost,“ poznamenal. Důraz bude klást hlavně na modernizaci a přezbrojení 7. mechanizované brigády z Hranic na Moravě. Ta by měla získat nové bojová vozidla pěchoty. Vedení ministerstva obrany již dříve uvedlo, že za více než 200 pásových vozidel zaplatí asi 53 miliard korun.

Opata chce pokračovat v nastavených projektech modernizace letectva, tedy zejména v nákupu nových víceúčelových vrtulníků. Pracovat bude i na změně systému velení a řízení armády.

Armáda plánuje zvýšit počty

Zaměřit se chce na to, aby všichni vojáci měli základní taktickou výstroj. Plánuje rovněž doplňování personálu, ročně by tak nadále mělo do armády nastupovat 2000 rekrutů. Posilovat chce i aktivní zálohy.

Současné nastavení počtu vojáků armády, kterých by mělo být do roku 2025 kolem 25.000, považuje za úměrné tomu, jak vypadá demografický vývoj společnosti a státu, i tomu, co je armáda schopna pojmout do své stávající nemovité infrastruktury. „Za mě je ten trend nastaven dobře, my ho budeme do budoucna analyzovat v závislosti na demografickém vývoji ve společnosti a uvidíme, jestli by se to dalo posunout někam jinam,“ poznamenal.

Opata chce, aby v blízké době vznikly organizační jádra tří jednotek. „Na prvním místě by to mělo být Ředitelství kybernetických a informačních operací, na druhém prapor logistické podpory, který se začíná připravovat v Rakovníku,“ řekl. Dalším by měl být takzvaný „třetí manévrový prvek“, který by doplnil 4. brigádu rychlého nasazení a 7. mechanizovanou brigádu. Stát by se jím měl výsadkový pluk, který vznikne rozšířením 43. výsadkového praporu. Podle Opaty jde o jednotku, kterou lze velmi rychle posílit na pluk, zvýšit počet vojáků i její schopnosti a zařadit ji do aliančních sil okamžité reakce.

Opata si prozatím ponechá tým svého předchůdce Bečváře

Chtěl by, aby tyto jednotky mezi lety 2020 a 2022 měly svá organizační jádra a začaly dosahovat počátečních operačních schopností. „Plnou operační schopnost já už ve své funkci určitě nezažiju,“ poznamenal.

Na generálním štábu chce pokračovat s týmem, který sestavil jeho předchůdce Josef Bečvář. Do budoucna očekává, že ho doplní noví lidé v závislosti na armádním kariérním růstu. „Ale nutně to neznamená, že zítra začne na generálním štábu zemětřesení, protože já chci, aby byl generální štáb v současné době stabilní,“ podotkl. Nového zástupce náčelníka generálního štábu, kterým byl dosud on sám, chce vybrat během května. Jména kandidátů nechtěl komentovat do doby, než s nimi bude mluvit.

Video  Ředitel Agentury vojenského zdravotnictví AČR brigádní generál MUDr. Zoltán Bubeník  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

kurna1 ( 2. května 2018 16:09 )

Kdo nepije Opata, tomu smrdí lopata

Zobrazit celou diskusi