Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Klíště se na vás přisaje i v zimě, varuje odborník. Encefalitida hrozí také ze sýrů

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
20. ledna 2018
05:24

Máte pocit, že je na klíšťata ještě brzy? Opak je pravdou. Odborníci už zaznamenávají případy, kdy se lidé nakazili od přisátého klíštěte encefalitidou v zimních měsících. Klíšťatům obecným totiž stačí k přežití 5 až 7 stupňů nad nulou. Nakazit se ale můžete i požitím nepasterizovaných potravin, např. mléka nebo sýra.

Za loňský rok je zatím v Česku evidováno 650 nakažených klíšťovou encefalitidou, z nich většina trpí trvalými následky.

Nejvíce nakažených bylo v Česku v říjnu, kdy lidé vyráželi do lesů na houby. Hlavní sezóna klíšťat tak není v létě a na jaře, jak si lidé myslí.

„Faktem je, že přibývá zimních případů encefalitidy a počítá se s tím, že s globálním oteplováním to už bude fenomén. Klíštěti obecnému k tomu stačí pět až sedm stupňů celsia,“ řekl ve studiu Blesk epidemiolog Rastislav Maďar.

Nákaza ze sýra

Nakazit se ale můžete nejen přisátým klíštětem. Stačí, když si dáte nepasterizované mléko nebo mléčný výrobek. „Epicentrem tohoto způsobu přenosu nákazy je Slovensko. Je znám případ, kdy stačil jeden kus nepasterizovaného ovčího sýra a nakazily se desítky lidí,“ uvedl Maďar.

Jak se nákaza může dostat do mléka či sýra? Jak to vypadá s proočkovaností proti encefalitidě v Evropě? Podívejte se na rozhovor:

Video  Nákaza od klíštěte v zimě nebo ze sýra? Ano, je to možné, říká epidemiolog.  - Andrea Ulagová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Jak správně odstranit klíště? Čtěte zde >>> 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

caramelicius ( 24. dubna 2018 09:03 )

Já se raději nechávám pravidelně očkovat tyhle mršky opravdu nesnáším. Divím se lidem, že se raději neočkují když pojišťovny tyto očkování proplácí teda alespoň OZP u které jsem určitě. Jsem za to vděčný, protože v loni jsem těch klíšťat měl nespočet...

Zobrazit celou diskusi