Období nejvyšší aktivity klíšťat je i v Praze pro letošek minulostí. V současnosti se podle Českého hydrometeorologického ústavu výskyt těchto parazitů omezil na druhý nejnižší stupeň, ani to ale neznamená, že při výletě v lese na žádné nenarazíte.

Aktuální výsledky odebíraných vzorků ukazují, že v hlavním městě přenáší lymeskou boreliózu zhruba čtvrtina klíšťat. Podle odborníků to není důvod k panice, jde totiž o nijak nevybočující průměr. „Není pravidlem, že každý, na koho se klíště přisaje, onemocní boreliózou. Záleží na mnoha okolnostech, například na délce přisátí či na momentální kondici našeho imunitního systému,“ uvedl k výsledkům testů ředitel pražské hygieny Jan Jarolímek.

Mezi monitorovanými lokalitami nejhůře dopadlo Prokopské údolí, kde byla infikovaná téměř polovina z odebraných jedinců. Následovala Stromovka a Satalická obora, kde hranice počtu infikovaných klíšťat atakovala hranici jedné třetiny. Naopak nejlépe dopadl Klánovický les a Ďáblický háj, kde se míra infikovaných roztočů pohybovala v jednotkách procent. Během celé akce hygienici odebrali 468 klíšťat, boreliózu přenášelo 110 z nich.

Podívejte se, jak to vypadá na takzvaném vlajkování klíšťat:

Video
Video se připravuje ...

Ženy s bílými vlajkami chodí po lese: Takhle se odchytávají klíšťata! Daniel Vitouš

Fotogalerie
22 fotografií