Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klíšťata nakazila ještě víc lidí než loni. Nemocní přibyli na Českobudějovicku

Autor: ČTK, deb - 
3. listopadu 2017
09:07

Počet případů klíšťových onemocnění v Jihočeském kraji v porovnání s loňskem stoupl. Hygienici letos evidovali 100 pacientů s encefalitidou, což je o tři více než v roce 2016. Zaznamenali rovněž 205 případů lymeské boreliózy, když loni jich bylo v tuto dobu 191. Novinářům to řekla ředitelka krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Kvetoslava Kotrbová.

„Na sklonku sezony můžeme konstatovat, že výskyt onemocnění klíšťovou encefalitidou v našem kraji bude podobný výskytu loňskému, alespoň co se týče absolutních čísel. Vidíme ale určité rozdíly ve výskytu onemocnění v jednotlivých okresech. Výrazně poklesl podle dosavadních dat oproti předešlým sezonám výskyt onemocnění v okresech Český Krumlov a Strakonice,“ uvedla. Dodala, že více případů hygienici registrovali na Českobudějovicku. „Zde je ve srovnání s loňskem výskyt dvojnásobný,“ uvedla Kotrbová.

Přestože počet případů u obou onemocnění meziročně stoupl, pořád se neblíží k zaznamenaným maximálním hodnotám. Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu 170 lidí a v celé republice 861. Nejvíce případů lymeské boreliózy, 317, bylo na jihu Čech v roce 2013.

Video  Klíšťovou encefalitidu mohou přenášet i mléčné výrobky.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Výskyt klíšťových onemocnění v Jihočeském kraji k 43. týdnu:

 

 2017 

 2016 

 encefalitida 

100

97

 borelióza

205

191

Zdroj: krajská hygienická stanice

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi