Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lesníci darovali dětem 400 stromků. Dětský domov má víc peněz na dárky

Autor: bud - 
22. prosince 2017
06:11

Více než 400 vánočních stromečků letos rozvezli lesníci do různých dětských zařízení, léčeben nebo nemocnic. Mnoha dětem tak prakticky zachránili Vánoce, protože hrozilo, že žádný stromeček mít nebudou. Zvláště neúplné rodiny v azylových domech trpí nedostatkem peněz a z nízkých příspěvků a podpor by stromek těžko sháněly. Dětské domovy zase za ušetřené peníze mohou dětem nakoupit více dárků.

Dětský domov ve Vřesovicích na Hodonínsku obývá celkem 34 dětí. I ony se mohou těšit na to, že si letos Vánoce užijí u velkého stromečku. Od lesníků jich totiž domov dostal hned pět. Požádal o něj v rámci charitativní akce podniku Lesy ČR, který takto letos daroval více než 400 stromků.

„Kdyby tato možnost nebyla, museli bychom stromeček koupit. Ale větší vyjde i na tisíc korun a my máme čtyři byty a jednu velkou chodbu. Takže jsme žádali o pět stromků a ušetříme čtyři nebo pět tisíc korun,“ uvedla pro Blesk Zprávy Kateřina Matyšová, zástupkyně ředitelky z vřesovitého dětského domova. Podle ní jde v rozpočtu domova o nezanedbatelnou částku, kterou díky tomu ušetří. „Peníze potom můžeme věnovat na nákup dárků,“ dodala.

Stromek potěší i mentálně postižené děti

Domov se do akce letos zapojil už podruhé. Většina dětí totiž v zařízení zůstává po celý rok a oslava Vánoc je pro ně důležitá. „Snažíme se navodit atmosféru se stromečkem i dárky. Máme tady i mentálně postižené děti a ty to všechno také vnímají,“ říká Matyášová s tím, že dětský domov oceňuje jakýkoliv dar, který pomůže.

Státní Lesy ČR darovaly stromky letos počtvrté. Celkem šlo o 405 smrků a borovic, které pocházejí z plánovaných lesních „prořezávek“. Zapojilo se několik desítek zařízení pro děti, jako jsou dětské domovy, azylové domy, dětské léčebny nebo dětská oddělení v nemocnicích.

„Stejně jako loni se nejvíce zařízení přihlásilo z Ústeckého, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Nejčastěji objednávaly dětské domovy a azylové domy,“ upřesnila mluvčí podniku Eva Jouklová. Ve zmíněném Ústeckém kraji bylo rozvezeno 73 stromků, na jihu Moravy 44 stromků a ve středních Čechách pak 40.

Zatímco v dětských domovech nebo nemocnicích představují darované stromky především finanční úsporu, třeba pro rodiče žijící se svými dětmi v bytech azylových domů jsou bezplatné stromky často klíčové. „Nemusí ho kupovat. Navíc by ho zřejmě z jejich nízkých příspěvků a podpor sháněly velmi těžko,“ řekla Zdeňka Koutníková, vedoucí hradeckého Domova pro matky s dětmi.

Zobrazit celou diskusi