Strom pochází z Roztok u Křivoklátu, kde rostl přesně 66 let. V okolních lesích se ve 30. letech 19. století podle legendy ukrýval proslulý loupežník Václav Babinský. Smrk ztepilý se stal vítězem každoroční soutěže, tipů bylo letos třiadvacet.

Zajímavostí je, že tento stromek už jednou Vánoce oslavil. Kdysi u něj stál rodinný dům, do kterého se nastěhovala rodina Konopáskových, která tento strom i s kořeny přivezla s sebou. Na Vánoce se strom zasadil do hrnce a byl s lidmi v teple domova. Po ukončení adventu se vysadil na zahradu.

„Tenkrát jsem si u něj přál dřevěné hračky, protože jiné ještě nebyly. Když jsem byl malý, udělal mi strom radost, teď ji zase udělá jiným,“ prozradil přímo na kácení vánočního stromu Emil Konopásek, který si jako dítě u stromku hrál.

Za obrovského zájmu místních obyvatel, hlavně dětí a tatínků, se kácení ujal český šampion v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček. „Je to premiéra i pro vybranou pilu, u nás bude v prodeji až od ledna,“ řekl pro Blesk.cz dřevorubec, který Praze pokácel už pět předchozích stromů.

„Líto mi to není, protože by ten strom stejně musel pryč. Jsem na to celkem pyšná. Přišla jsem se podívat, protože to asi jen tak zase neuvidím,“ prozradila pro Blesk.cz místní obyvatelka Dagmar Nováková (39). Krátce po 11:00 odborníci strom zdárně odřízli, opracovali a umístili na nákladní vůz, který symbol Vánoc do metropole odveze. V odpoledních hodinách se ho zdárně podařilo vymanévrovat z obce a nadměrný náklad vyrazil směrem k Praze.

Budoucí chlouba Staroměstského náměstí pro letošní Vánoce by měla problémy, protože strom začíná zasahovat do drátů vysokého napětí. „Také jeho kořeny prorůstají břehem kamenného kanálu. Vlivem silného větru by mohlo dojít k jeho vyvrácení, takže jsme počítali s jeho pokácením i přesto, že je strom zdravý,“ vysvětlil současný majitel pozemku Josef Fryauf.

Průběh kácení vánočního stromu pro Staroměstské náměstí v Roztokách u Křivoklátu.
Autor: David Malík

Smrk ztepilý pojede z Křivoklátska do Prahy obtížným terénem. Čekají ho velmi náročné zatáčky, kde bude podle transportní společnosti potřeba využít speciální trailer s hydraulickým natáčením kol a zvedáváním podvozku. Strom se na Staroměstském náměstí objeví v noci z pondělí 27. na úterý 28. listopadu, poprvé se rozsvítí v sobotu 2. prosince.

Užijte si Vánoce s Bleskem

Už následující první adventní neděli bude tým Blesk.cz na Staroměstském náměstí také. Od 10 do 15 hodin tu budeme rozdávat drobné dárky a soutěžit. Tato akce se zopakuje ještě o nedělích 10. a 17. prosince.

Podívejte se na průběh události včetně části finálního převozu. Situaci jsme mapovali také pomocí dronu:

Video
Video se připravuje ...

Převoz vánočního stromu z Křivoklátska směrem k Praze. David Malík, Ivan D. Hladík

Fotogalerie
67 fotografií