Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zabijácká nemoc se šíří Českem. Nakažených legionellou rychle přibývá

Autor: Zuzana Zelenková - 
3. prosince 2017
06:57

Podle informací Státního zdravotnického ústavu roste v Česku počet nakažených legionellou. K nemoci, která napadá plíce, jsou náchylnější muži. Zatímco v roce 2008 bylo patnáct případů, před čtyřmi lety jejich počet poprvé atakoval stovku. Za prvních deset měsíců tohoto roku už má Česká republika 159 nových případů. Nemoc je přitom velmi nebezpečná a smrtelná.

Bakterie legionella stojí za velmi nepříjemnou a nebezpečnou legionářskou nemocí. Počty nemocných rostou, což je patrné ze statistik Státního zdravotního úřadu. V roce 2008 bylo v Česku 15 pacientů, před čtyřmi lety 110, loni za celý rok 147, letos je to ale jen za 10 měsíců už 159 nakažených. Podle SZÚ může legionella asi za 13 procent zápalů plic. Navíc způsobuje i takzvanou pontiackou horečku. Ta nepostihuje plíce, ale jen horní cesty dýchací.



„U poniatické horečky jsme však za posledních několik let nezaznamenali žádný případ,“ uvedl mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Jiří Tráva. Je to prý lehčí chřipkové onemocnění, které doprovází bolest hlavy a svalů. Může se objevit také zimnice. Za hlavní příčinu legionářské nemoci lékaři označují zápal plic. Podle Jaroslava Šaška ze SZÚ jsou pak příznaky legionelózy horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Nemoc navíc dokáže i zabíjet.

Kašel, ale i průjmy

„Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. Asi 30 procent infikovaných osob má průjem, asi 50 procent osob vykazuje zmatenost či blouznění. Inkubační doba, to znamená doba mezi nakažením a projevením se prvních příznaků, činí 2 až 10 dní,“ popisuje Šašek ve zprávě.

K bakterii potom člověk nejčastěji přijde vzduchem, který může obsahovat legionellu v drobných kapičkách – aerosolu. To dokáže zajistit třeba klimatizace. Stejně tak je možné se nakazit po požití kontaminované vody, ledu nebo potravin. Náchylnější jsou potom muži než ženy.

„Mužů se týká více než ze dvou třetin, u žen je to necelá jedna třetina,“ sdělila Markéta Petrovová z Kliniky pracovního lékařství Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Hlavní rizikovou skupinou jsou podle odbornice především kuřáci, dále pak osoby se sníženou imunitou, lidé po transplantaci orgánů, s plicními nádory, chronickou bronchitidou, cukrovkou nebo s oslabeným organismem. „Při dostatečné expozici nebezpečnému kmeni legionelly však může onemocnět i zcela zdravý jedinec,“ doplnila Petrovová.

55 stupňů ji zničí

Podle SZÚ se bakterie množí při teplotě 20 až 45 stupňů. Vyhovuje jim stagnace vody v potrubí a zásobnících vody, nečistoty, sedimenty a kal. To všechno jsou pro ni vhodné živiny. Dalším vhodným faktorem pro to, aby se začala kolonizovat, může být žádná, případně nedostatečná údržba, sanitace a desinfekce instalací, ohřívačů, zásobníků a podobně. Pokud vhodné podmínky nemá, nemůže se kolonizovat.

Pro její uchycený a bujení v lidském těle je klíčová i odolnost člověka, jeho životospráva anebo predispozice. Prevencí proti bakterii je třeba dostatečné dezinfekce vody a její zahřátí alespoň na 55 stupňů. Důležitá je také preventivní údržba rozvodů, baterií, sprch nebo třeba klimatizací.

Vše o bakterii legionella čtěte zde

Milja ( 4. prosince 2017 14:10 )

Nemusíme jezdit do ciziny ani chodit do obchoďáku. Legionellu nám posílá pan Křetínský a jeho vodárny a kanalizace. Povolená hodnota v teplé vodě je 100, běžně se po týdenní odstávce pohybuje kolem 2000. Pak stačí při sprchování vdechnout a máš ji. Při kvalitě kontroly vody u nás mnoho lidí neví, že má legionellu v trubkách svý koupelny

HonzazMoravy ( 3. prosince 2017 17:42 )

Legionelu spolehlivě zničí ClO2 a ten si lze levně vyrobit i doba. Tak jaké strachy?

prycsnima ( 3. prosince 2017 17:11 )

 Takže se nakazíme v každým obchoďáku, jelikož tam ta ventilace je v hrozným stavu.A to ve všech marketech !

santikxauz ( 3. prosince 2017 11:05 )

Multikulti obohacení,zbohatlíci jezdí do zahraničí a nemoci vozí do Česka.

Zobrazit celou diskusi