Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Předčasně narozené děti mají purpurový den. Hrozí jim i krvácení do mozku

Autor: Zuzana Zelenková - 
17. listopadu 2017
06:20

Důležité stavby se 17. listopadu zahalí do purpurové barvy jako pocta všem předčasně narozeným dětem a jejich rodičům. Boj o přežití pro děti, které se narodí i o několik měsíců dříve, není totiž vůbec nic snadného. Pro rodiče to potom znamená hlavně obrovské psychické vypětí. Samotná ředitelka spolku Nedoklubko, který jim pomáhá, přivedla na svět svoji dceru v 25. týdnu těhotenství.

Světový den předčasně narozených dětí připadá na 17. listopad. Své o předčasně narozených dětech ví ředitelka společnosti Nedoklubko Lucie Žáčková, která pomáhá rodičům v takové situaci. I ona přivedla na svět svoji malou dcerku o celých 15 týdnů dříve.

„Mně se dcera narodila v 25. týdnu, takže 15 týdnů před plánovaným porodem, a měla 730 gramů. Téměř celou dobu, kterou měla ještě být v bříšku, strávila v péči Porodnici U Apolináře. Děti mají nejčastěji problémy s dýcháním, ale i celou řadu dalších komplikací, nejsou ještě vyzrálé na pobyt venku,“ popsala pro Blesk.cz Lucie.

Infekce i krvácení do mozku

Její malá dcera byla 77 dní v inkubátoru a v péči lékařů. Prošla spoustou komplikací, po celou dobu hospitalizace měla infekci, došlo na krvácení do mozku, byla na umělé plicní ventilaci. „První dny jsou velice náročné pro rodiče, aby se s tou situací dokázali vyrovnat a přijali to. Navíc je potřeba, aby maminka byla přítomná,“ uvedla Lucie.

Péče na neonatologiích je podle ní zaměřená na to, aby se rodiče stali součástí pečujícího personálu. Maminky tam docházejí, mohou je chovat a pokud to zdravotní stav miminka dovolí tak také klokánkovat, dále jim odsávají mateřské mléko.

Nedoklubko, které Lucie vede, je jediný spolek svého druhu, které rodiče předčasně narozených miminek podporuje. Dále existují nejrůznější nadace a nadační fondy, které pomáhají hlavně finančně jak rodinám, tak samotným perinatologickým centrům, kde o prědčasně narozená miminka pečují.

Na předčasné porody je věda stále krátká

Podle gynekologa takových porodů nepřibývá, ale ani neubývá. „Děti porodíme a následně je předáme pediatrům. Hlavní problém je, že předčasně narozené děti mají nezralé plíce. Z porodnického hlediska se počet předčasných porodů za posledních 50 let prakticky nezměnil,“ popsal pro Blesk.cz gynekolog Alexandr Barták.

Přes pokrok lékařské vědy nedokážou podle Bartáka gynekologové odhalit ženy, kterým hrozí předčasný porod. Když už se k němu schyluje, tak mu nelze ani zabránit. „Pokud předčasný porod hrozí, tak ho umíme asi o tři dny posunout, aby se matce daly kortikoidy, které způsobí, že alespoň trošku vyzrají plíce. Z porodnického hlediska je to velký problém, s jehož řešením se prakticky za 50 let nepokročilo,“ vysvětlil Barták.

Dramaticky se podle lékaře ale změnila pediatrická péče o děti. Zatímco dřív z kilových dětí umíralo asi 80 procent, tak dnes prakticky neumírají.  

V Česku se na počest „nedopečených” dětí rozsvítí purpurovou barvou nejrůznější stavby. V Praze je to Tančící dům a letos se poprvé připojuje i město Brno, které do purpurové barvy oblékne jednu ze svých hlavních dominant - hrad Špilberk. Již tradičně bude nasvícena Nová scéna Divadla JKT v Plzni, zámeček Větruše v Ústí nad Labem a OC Nová Karolina v Ostravě.

Svůj den miminka slaví od roku 2010. Česká neonatologická společnost potom předala 10. listopadu na Žofíně ceny těm, kdo se o předčasně narozené starají, jmenují se Purpurové srdce. Ceny purpuroveho srdce jsou 3, ale v kategorii české neonatologicke společnosti se předává jedna cena. 

pomahamenedonoseni ( 21. listopadu 2017 15:08 )

Clanek plny dezinformaci a nepravd. Prizvany “odbornik” Bartak snad nemuze mit lekarsky diplom a pokud ano, je smutne, ze takovy clovek pecuje o tehotne a jeste je schopen poskytnout sve neoverene nepravdy mediu, ktere je bez korekce otiskne. V Cechach je uroven neonatologie a dokonce i vyzkum pricin predcasnych porodu na te nejvyssi urovni na svete a je to predevsi proto, ze pocet predcasne narozenych deti celosvetove dlouhodobe a neustale stoupa! Vyzkum, na kterem pracuji lekari VFN v Praze je celosvetove unikatni, diky temto vysledkum lekari uz umi pomoci konretnim zenam, tak jako nikde jinde na svete. Veskere pravdive informace o Nedoklubku, Svetovem dni predcasne narozenych deti anebo vyzkumu pricin predcasnych porodu muzete nalezt zde: www.nedoklubko.cz http://www.nedoklubko.cz/svetovyden2017/ http://www.nedoklubko.cz/projekty/pomahame-nedonoseni/

Zobrazit celou diskusi