Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kuřákům nezabírají léky: Cigarety snižují jejich účinnost až o polovinu

Autor: base - 
10. listopadu 2017
10:43

Kuřáci si zadělávají na rakovinu plic či infarkt, ale i na další zdravotní problémy. Dým z cigaret zrychluje metabolismus a snižuje účinnost některých léků dokonce až o polovinu. To znamená, že pacient denně spolyká pilulky za desítky tisíc a očekávaný výsledek se nedostaví. Informoval o tom Deník.cz.

Pacienti závislí na nikotinu často lékařům nesdělí, že jsou kuřáci. Lékař poté neupraví typ a dávku léků a může se stát, že léky nezaberou. Jedná se především o léky na astma, vysoký tlak, osteoporózu, depresi či roztroušenou sklerózu.

„Například pokud si vezmeme přípravek Olanzapin na schizofrenii, tak tím se v Česku léčí kolem třiceti tisíc lidí. Denní dávka tohoto léku pro jednoho pacienta stojí 65 korun. Pokud tedy třetina pacientů kouří a lékař o jejich zlozvyku neví, vyhodí se každý den oknem léky za 650 tisíc,“ řekl deníku specialista na nevhodné kombinace léčiv Josef Suchopár. Pokud se lidé ke kouření přiznají a lékař jim kvůli tomu zvýší dávku, zaplatí pojišťovny za jejich terapii až 1,3 milionu denně.

Většina lékařů se na kouření neptá, a proto na ně také netlačí, aby přestali kouřit. Podle průzkumu Státního zdravotního ústavu se na tento zlozvyk zeptá pouze 40 % lékařů. U hospitalizovaných pacientů na lůžku je toto procento ještě o něco nižší. „Diagnózu závislost na tabáku má v kartě jenom 1,5 procenta pacientů v nemocnicích,“ upozornila profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku při Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Kouření podporují pouze dvě pojišťovny, Všeobecná zdravotní pojišťovna a Oborová zdravotní pojišťovna. Podle pracovnice VZP Heleny Damovské zaplatí pojišťovna ročně až 1,7 milionu korun za příspěvky na volně prodejné léky k odvykání kouření.

Lidé by o léčbu závislosti zájem měli, podle průzkumů Státního zdravotního ústavu spolu s Centrem pro závislé na tabáku by raději nekouřilo 1,4 milionu kuřáků ze dvou milionů. Bez lékařské pomoci zvládne přestat kouřit jen asi 32 tisíc lidí. „Pokud se jim této pomoci dostane a navštěvují některé z center pro odvykání kouření alespoň půl roku, uspěje celých 80 procent lidí,“ přiblížila deníku Králíková.

Video  Tři, dva, jedna a típni! Takhle v noci začal platit protikuřácký zákon.  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

honzamastny ( 14. listopadu 2017 19:55 )

Mě lékař navedl, ať podstupuji léčby, které oborová pojišťovna proplácí, navíc přispívá až 4 tis.

podelanejkopecek ( 10. listopadu 2017 11:28 )

Z jakeho duvodu jsou cigarety tedy volne v prodeji....ZAKAZTE TO NE...na co cekate...SMRADI

Zobrazit celou diskusi