Kolemjdoucí u stanice metra Budějovická dostali příležitost udělat něco pro své okolí. Nadační fond Čisté město společně s radnicí Prahy 4 a Pražskými službami tu lidem rozdával speciální pouzdra na krabičky od cigaret, které slouží jako mobilní popelníčky.

„V podstatě jde o snahu omezit odhazování cigaretových nedopalků na zem. V souvislosti s nástupem protikuřáckého zákona očekáváme, že se na ulici budou objevovat lidé, kteří típali cigarety do popelníků v restauracích, ale před restaurací už někdo nejspíš nedopalky odhodí i na zem. Lidé by se ale měli zamyslet a dojít ke koši,“ uvedl radní pro životní prostředí Prahy 4 Ondřej Růžička (STAN – Tučňák) s upozorněním, že nedopalky jsou toxické, při dešti se do nich dostane voda a životní prostředí tím trpí.

Pozice hygieniků

Pozitivně tuto aktivitu městské části vnímá také pražská hygienická stanice. „Jsem velmi rád, že symbolicky zrovna v den Světového dne bez tabáku se Česko dostává tam, kde jsou dvě třetiny Evropy již delší dobu. Smyslem nového zákona označovaného zkráceně jako protikuřácký je především výrazné posílení ochrany dětí a mládeže před zdravotními škodami působenými návykovými látkami,“ řekl Jan Jarolímek, šéf pražských hygieniků.

Cigaretové nedopalky jsou toxické a jejich odhazování na zem škodí životnímu prostředí.
Autor: Daniel Vitouš

Ten zároveň upozorňuje na fakt, že hygienické službě patří jen některé kompetence – kontrola stojících kuřáků před restauracemi či jinými typy zařízení anebo kontrola čistoty prostředí okolo těchto zařízení nespadá do jejich gesce.

„V této souvislosti bych rád upozornil veřejnost, že hygienická služba není oprávněna za zákona kontrolovat, a ani proto nebude řešit případné stížnosti majitelů bytů na hloučky kuřáků, kteří si zapalují pod okny bytů,“ vysvětlil Jarolímek, který zároveň pozitivně zhodnotil například proaktivní přístup vedení Prahy 1, která už předem avizovala zvýšenou činnost takzvaných antikonfliktních týmů v ulicích této městské části.

Poslechněte si vyjádření radního Prahy 4 Ondřeje Růžičky:

Típejte bezpečně a kdekoliv

Na speciální popelníček, který lidé dostávali u metra C Budějovická, pasuje velice prakticky krabička od cigaret. Do prostoru pod krabičkou kuřák vloží hořící nedopalek, zašroubuje uzávěr a díky nedostatku vzduchu v úložném prostoru cigareta sama zhasne.

Jakou roli v projektu hrají Pražské služby? Vysvětluje mluvčí Radim Mana:

Z popelníčku se neline žádný zápach a jeho využití může být rozmanité: použit ho můžete při kouření před restaurací, při pohybu městem nebo během jízdy v automobilu v případě, že si nechcete znečišťovat napevno instalovaný popelník na palubní desce vozidla. Namísto v Praze často pozorovatelného vyhazování nedopalků z okýnek vozů za jízdy tak může řidič jednoduše zbytek cigarety uhasit a poté vyhodit na určeném místě.

„Společně s městskou částí jsme jako místo pro distribuci zvolili vstup a výstup u metra Budějovická. Je to místo, kde je vysoká fluktuace lidí, což znamená, že eventuálně by tu mohl být velký počet kuřáků a velký počet nedopalků,“ uvedl tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Podívejte se, jak na Budějovické lidé dostávali mobilní popelníčky:

Fotogalerie
12 fotografií