Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Svět válcuje deprese, v Česku počet pacientů klesá. Pomáhají praktičtí lékaři

Autor: Zuzana Zelenková - 
12. listopadu 2017
06:12

Podle lékařů lidé nemají ostych svěřit se s depresemi svému praktikovi. I díky tomu se prý o dvě procenta snížil počet lidí s tímto onemocněním. Deprese ale lidé často velmi podceňují. Myslí si totiž, že je to jenom jakýsi smutek, podstata onemocnění je ale hlubší. Svůj případný ostych si neseme z dob, kdy byla nemocná psychika něco jako sprosté slovo.

Právě praktičtí lékaři prý velmi často zachytí případ člověka, který trpí depresemi. „Praktický lékař správně rozezná depresi u svého pacienta v 30 až 40 procentech případů a 45 procent depresí správně léčí. Zatímco po celém světě výskyt deprese stoupá, v České republice výskyt depresivního syndromu klesl, a to z 18 procent v roce 2014 na letošních 16 procent. Zásadní roli v tom hraje fakt, že se lidé nebojí svěřit svému praktikovi,“ uvedl lékař Ladislav Slováček.

Podle odborníka je základem diagnostiky pohovor s pacientem a jeho pozorování. Praktik by měl depresi léčit, když je mírné nebo střední intenzity, když si to pacient přeje a když už v minulosti epizody zvládl bez psychiatra. K psychiatrovi by měl praktik pacienta odeslat, pokud si to pacient výslovně přeje. Specialistu musí lidé vyhledat i v případech pochybností, zda nejde o bipolární poruchu, deprese je těžká a opakuje se nebo na ni nezabírají léky, tvrdí expert.

Web pro depresi

Závažnost onemocnění si vyžádala speciální web, na kterém lékaři mohou získat jistotu a čerpat další informace o onemocnění. Je to projekt Rozpoznejtedepresi.cz. Právě lékař Ladislav Slováček a jeho kolegyně Eva Češková se stali garanty ojedinělého projektu. 

Jak vypadají prvotní příznaky deprese? „Je to plačtivost, smutná nálada, na rovině myšlenkové si pak člověk nevěří, mnohdy třeba nemá chuť ráno vstát a vstoupit do nového dne,“ uvedl pro Blesk.cz psycholog Jan Kulhánek.

Podle odborníka nemoc však nelze paušalizovat. Navíc mohou mít lidé i fyzické projevy jako bolesti svalů nebo zad. Příznaky jsou tak velice individuální.

„Může s tím souviset i nechutenství nebo naopak přejídání. Lidé také často ztrácí zájem například o sex. Celkově člověka najednou nezajímají věci, které ho bavily a běžně je dělal,“ dodal Kulhánek.

Martin přišel pozdě

Podle pacienta Martina M. (33) je včasný záchyt onemocnění opravdu klíčový. On však bohužel přišel pozdě. „Mohu potvrdit, že včasné zahájení léčby je klíčovým faktorem pro uzdravení, a to proto, že jsem takové štěstí neměl. To má za následek, že léčba takřka nezabírá,“ popsal Martin pro Blesk.cz.

S depresí se léčí od nástupu na střední školu. Aby se k nějaké léčbě dostal, musel však podstoupit kolečko nejrůznějších vyšetření. Měl tenkrát pocit, jako by mu lékaři snad nevěřili. Začalo do odběrem krve, následovala endokrinologie i gastroenterologie.



„Přišel jsem ze školy a vlivem vyčerpání strávil zbytek dne sezením u televize,  poruchy emocionality jsem si nebyl příliš vědom,“ uvedl Martin.

„Nejde o můj subjektivní dojem, ale o to, že mi onemocnění znemožňuje plnohodnotně žít. Vyšší studium, náležité profesní uplatnění, budování sociálních vazeb nebo navazování romantických vztahů, ne-li rodinný život, o tom všem si za současného stavu léčebných postupů mohu nechat jen zdát. Léčba v mém případě sotva stačí na to, abych s určitou mírou smysluplnosti překonal den,“ dodal smutně Martin.

I on tedy chce poukázat na to, jak důležitá je včasná léčba a že člověk nemá mít strach svěřit se do rukou odborníka.

anna1234 ( 12. listopadu 2017 10:30 )

.. chápu, že na diskuzi se každý může vyžveknout k danému tématu, ale když jde o nemoc a jak je vidět nic o ní nevíš, tak by snad bylo dobře se nevyjadřovat.

moiaza ( 12. listopadu 2017 08:05 )

Deprese jsou většinou důsledkem špatného životního stylu. Lidé neumí žit v klidu a pohodě. Nemají něco, co je uklidní a zrelaxuji. Všichni se neustále za něčem honí a k tomu hloupí politici, kteří lidí denně deprimuji svými nesmyslnými slinty.

Zobrazit celou diskusi