Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za 9 měsíců téměř 200 nakažených HIV: Češi váhají s testy, přijdou až s rozvinutým AIDS

Autor: ČTK - 
6. listopadu 2017
12:39

V Česku letos za prvních devět měsíců přibylo 194 nových pacientů s virem HIV. Nemoc AIDS propukla u 31 lidí a od ledna do září na ni zemřelo 13 nemocných. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. Podle organizace Red Ribbon se zatím zdá, že letošní počet nakažených loňské rekordní množství nových pacientů nepřekoná. V minulém roce testy odhalily vir u 286 lidí.

Šíření viru HIV a nemoci AIDS se v Česku sleduje od října 1985. Od té doby lékaři evidovali celkem 3100 nakažených – 2664 mužů a 436 žen. Choroba AIDS propukla u 573 osob. Zemřelo 275 lidí. O první oběti nemoci selhání imunity psalo před 30 lety Rudé právo.

V září přibylo 13 nových případů. „Jedná se o měsíc s nejnižším počtem diagnostikovaných případů za poslední období. Zatím vše vypadá, že rok 2017 nepřekročí celkový počet diagnostikovaných případů za rok 2016,“ uvedl výkonný ředitel organizace Red Ribbon Miroslav Hlavatý. Organizace se věnuje prevenci AIDS.

Jen v září experti provedli celkem 96 378 vyšetření. Z toho víc než 72 850 testů se týkalo dárců krve, orgánů a tkání. Celkem 1054 osob se nechalo testovat na vlastní žádost. Za první tři letošní čtvrtletí bylo pak vyšetření bezmála 983 900.

Podle národní laboratoře připadá za celou dobu sledování v Česku na milion obyvatel 295 nakažených a asi 55 pacientů s AIDS. Nejvíc lidí se o své infekci dozvědělo mezi 25 a 34 lety. Celkem 46 osob zjistilo diagnózu až po šedesátce. Nejvíc infikovaných je mezi muži, kteří mají sex s muži.

Video  Lukáš se při nechráněném sexu nakazil virem HIV. „Můžu si za to sám.“  - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Odborníci poukazují na to, že mnozí lidé přicházejí na testování pozdě. Dorazí až s prvními příznaky, či dokonce s rozvinutou chorobou AIDS. „Včasným diagnostikováním HIV infekce v těle se dá předejít vzniku onemocnění AIDS a fatálním koncům, kterých jsme každý rok svědky,“ podotkl Hlavatý.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Nechte se zdarma vyšetřit od 17. do 24. listopadu 

Zájemci se mohou nechat zdarma vyšetřit od 17. do 24. listopadu při Evropském týdnu testování HIV. Kontrola je anonymní. Bližší informace budou na www.redribbon.cz.

Česko patřilo dlouhodobě k zemím s nižším výskytem nákazy. Situaci zhoršil prudký nárůst počtu pacientů v posledních letech. Zástupci neziskových organizací i lékaři poukazují na to, že strach z nemoci opadl a lidé se před ní přestávají chránit. Často spoléhají také na moderní léčbu, díky níž pacienti mohou žít výrazně déle. Experti ale zdůrazňují, že i když současná terapie má méně vedlejších účinků, přesto je stále nepříjemná a nemoc nevyléčí.

Video  Dům světla: Takhle vypadá místo, kde hledají pomoc HIV pozitivní  - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

podelanejkopecek ( 6. listopadu 2017 12:52 )

Uvodni fotografie nemá s clankem nic spolecneho..proc na ni nejsou dva pani? KRETENI !!!!

Zobrazit celou diskusi