Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak poznáte kvalitní čokoládu od náhražek? I podle sluchu, radí experti

  • Autor: ula - 
    29. 10. 2017
    19:49

    Před mikulášskou nadílkou a zejména před Vánoci se regály obchodů začínají plnit sladkostmi, figurkami i vánočními kolekcemi. I když si pod nimi představíme čokoládu, některé tyto výrobky mají do pravé a chutné čokolády velmi daleko a místo kakaového másla obsahují například ztužený palmový olej. Jak tedy rozeznáte pravou čokoládu od náhražek? Můžete jíst čokoládu, na které se objeví bílý povlak? A víte, že pravou čokoládu poznáte i podle sluchu?

  • 1.Jaké jsou druhy čokolády?

    Podle obsahu kakaové sušiny rozeznáváme čokoládu hořkou, mléčnou a bílou. Někdy se můžeme setkat u mléčné čokolády s označením „family mléčná čokoláda“, která dle legislativy musí obsahovat minimálně 20 % kakaové sušiny,“ řekla Blesk.cz Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

    Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? | Profimedia

  • 2.Co obsahuje čokoláda?

    Kvalitní čokoláda obsahuje pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr, sójový lecitin jako emulgátor, vanilkové aroma, u mléčné čokolády ještě sušené mléko.

    Hořká obsahuje ideálně kolem 70 % kakaa, kakaové máslo, případně sójový lecitin, vanilku, nebo jiné příchutě. Může být ale i hořká čokoláda 100%, pak jsou to vlastně rozemleté kakaové boby. Mléčná čokoláda mívá kolem 30 % kakaa, pak sušené nebo kondenzované mléko, cukr. Ale může být i mléčná čokoláda s vyšším podílem kakaa. Základní je, aby obsahovala mléko. Bílá čokoláda neobsahuje žádné kakao, pouze mléko a cukr,“ vyjmenovává Lenka Želivská z Muzea čokolády a marcipánu Tábor.

    Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? | Shutterstock

  • 3.Co je dobré sledovat na obalu čokolády?

    Především si všímáme označení čokoláda – hořká, mléčná (u náhražek označení čokoláda nenajdeme, jen název např. kakaová pochoutka nebo mléčná pochoutka, kakaová poleva, nečokoládová cukrovinka) plus údaj o podílu kakaové sušiny – v případě hořké čokolády to je minimálně 35 %, u mléčné 25 %, u bílé čokolády to je minimálně 20 %.

     

    „Dále sledujte obsah kakaového másla a pořadí, v jakém je uvedeno na etiketě. Pokud je až někde na posledním místě, je čokoláda plná náhražkových tuků a kakaové máslo „šlo kolem“. Kakaové máslo je nejdražší surovina, která se získává lisováním kakaového bobu,“ radí Želivská. 

    Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? | Shutterstock

     

  • 4.Jakou čokoládu bychom měli kupovat?

    Čím vyšší obsah kakaové sušiny, tím vyšší obsah zdraví prospěšných látek.

    „Aby mohl být výrobek označen jako hořká čokoláda, musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny, v případě mléčné čokolády minimálně 25 %. Za ideál se považují čokolády s velmi vysokým obsahem kakaové sušiny, např. až 90 %, ovšem tyto výrobky bývají zároveň málo sladké a spotřebiteli příliš nechutnají. Řešením je tedy zlatá střední cesta, tj. vybírat výrobky s 60–70 % kakaa,“ uvádí Hlavatá.

    Jak reagují děti na to, že jim rodiče snědli všechny sladkosti?

    Video  Jak reagují děti na to, že jim rodiče snědli všechny sladkosti  - Youtube.com
    Video se připravuje ...

     

  • 5.Jakou čokoládu bychom rozhodně kupovat neměli?

    Rozhodně bychom se měli vyhýbat náhražkám čokolády. Náhražky čokolády jsou označovány jako mléčná nebo kakaová pochoutka nebo cukrovinka, rozhodně v názvu nenajdeme čokoláda.

    Hlavní rozdíl mezi „pravou“ čokoládou a její náhražkou spočívá v tom, že kakaové máslo je v případě náhražek nahrazeno levnějším palmovým, kokosovým nebo palmojádrovým olejem, který se musí ztužovat.

    Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? | Profimedia

  • 6.Jak poznáte náhražku čokolády?

    „Čokoláda se degustuje nejen chutí, ale i čichem, zrakem a sluchem. Ideální je nejprve přivonět, pak prohlédnout strukturu čokolády a pak tabulku rozlomit. Pokud vám jemně nekřupne, tak obsahuje náhražky tuku nebo boby nebyly kvalitní. Pak vám i v ústech bude převládat spíše tuková chuť nebo řekněme pachuť,“ říká Lenka Želivská z Muzea Čokolády.

    Náhražky jsou matné, jakoby mazlavé, rozhodně se na jazyku příjemně nerozpouští jako v případě čokolády, hmota také rychleji měkne, při lomu nemá ostré hrany.

    „V kakaových pochoutkách tedy nenajdeme žádné kakaové máslo, jen ztužené rostlinné tuky (s převahou zdravotně méně výhodných nasycených mastných kyselin) a trochu kakaového prášku pro barvu,“ doplňuje výživová specialistka.

    Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? | Profimedia

  • 7.Proč se na čokoládě objeví bílý povlak?

    Bílému povlaku na čokoládě se někdy říká „šedivění“ – čokoláda ztrácí lesk a je pokryta jemnou bílou vrstvou. Může se jednat buď o tzv. cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly částečky cukru, nebo o tzv. tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla. Navzdory pečlivé regulaci celého výrobního procesu může dojít k tomuto jevu, který však neovlivňuje bezpečnost výrobku. Tuto informaci také najdeme na obalech čokolád, kdy výrobce spotřebitele o této možnosti informuje a také sděluje, že není na závadu.

    „Povlak sice nemusí být na škodu, ale je to velmi individuální. Samozřejmě problém může být vylezlý ztužený tuk, to je ta nejhorší varianta. Ale může to být i špatnou temperací čokolády, nebo špatným skladováním či změnou teplot. Pak je tato reakce, ale na chuti se vůbec nic nemění, je to jen estetická věc,“ uklidňuje Želivská.

    Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? | Profimedia.cz

  • 8.Jak poznat náhražku z obalu?

    Pokud hodláte koupit svému dítěti k Mikuláši čokoládovou figurku ze skutečné čokolády, tak zkontrolujte cenu. Čím nižší cena je, tak je pravděpodobnější, že kupujete náhražku.

    Při výběru čokolád byste se neměli řídit jen názvem, přítomností nebo naopak chyběním údajů o obsahu kakaové sušiny, ale i přehledností a čitelností uváděných údajů. Smutnou pravdou je, že pokud se jedná o náhražku, jsou údaje často nečitelné nebo neúplné.

    Pokud chcete skutečně kvalitní čokoládu, vyplatí se vám zajít do menších specializovaných obchodů, které nabízejí ručně vyrobené čokolády.

    Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? | shutterstock.com

     

  • 9.Je čokoláda zdraví prospěšná?

    Hlavním přínosem pro zdraví jsou v kakaové hmotě obsažené polyfenolové látky s antioxidačním účinkem a také theobromin, který vykazuje mírně povzbuzující účinek. Složky obsažené v čokoládě zmírňují úzkosti, dobře působí na zdraví cév a mají i protisrážlivé účinky. V čokoládě najdeme také řadu minerálních látek, jistě stojí za zmínku obsah hořčíku, železa, manganu, mědi a draslíku.

    „Platí tedy, že čím vyšší podíl kakaové sušiny, tím větší obsah zdraví prospěšných látek. Ne nadarmo tedy patří hořká čokoláda mezi superpotraviny,“ vysvětluje Karolína Hlavatá z iniciativy Vím, co jím a piju.

    „Čokoláda je kalorická, ale proto, že obsahuje cukr. Pokud si denně dopřejete tabulku hořké čokolády s vysokým podílem kakaa, tak nepřiberete,“ říká Želivská. 

    Míša řezy z jednoho plechu. Podívejte se na video:

    Video  Míša řezy z jednoho plechu: Nadýchaný dezert ze tří vrstev  - Recepty.cz
    Video se připravuje ...


  • 10.Kolik čokolády můžeme sníst?

    S klidným svědomím si dospělý i dítě může dopřát řádek čokolády. Pokud to bude jediná sladkost za den, tak klidně denně.

    Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? Jak rozeznat čokoládu od nekvalitních náhražek? | profimedia

djaba ( 30. října 2017 19:52 )

 Za komárů jsem pár let dělal v Orionce . Do západní ciziny šla jedna čokoláda ,do československých obchodů horší a rusákům blevajz . Dnešní čokolády jsou slušné ale pokud koupíte něco za dvanáct korun ,nečekejte kvalitu . Nicméně různé ty pochoutky mi chutnají docela dost .

fotrpjotr ( 30. října 2017 05:18 )

Za komunistů se mimo jiné v Olomouci vyráběla superkvalitní čokoláda,ne na hnědo obarvené a ochucené mýdlo.Na ulici Kateřinská prodávali zlomky za minimální ceny.

Zobrazit celou diskusi