Co všechno způsobuje cukr: Poškození mozku, horší pleť i ztučnění jater

  • Autor: info.cz - 
    2. 4. 2017
    06:00

    Kdo by neměl alespoň někdy chuť na sladké? Co taková čokoláda nebo limonády dělají s lidským tělem, popsal americký týdeník Time. Některá zjištění vás rozhodně překvapí.

  • 1.Mozek může trpět

    Cukr stimuje takzvané mozkové centrum odměn. Jak fruktóza jako přirozený ovocný cukr, ale také jako součást kukuřičného sirupu, ze kterého se vyrábí glukózový sirup, tak i klasický řepný cukr. Jenže pokud tělo přijímá příliš mnoho cukru, zejména pak toho kukuřičného, může se zhoršovat například učení nebo paměť, ukázal výzkum.


    Kdo si chce udržet psychickou kondici, měl by zůstat u slaných dobrot, radí dětský endokrinolog ze sanfranciské dětské nemocnice Robert Lustig.

    Přílišná konzumace cukru může mít negativní efekt na mozek.Přílišná konzumace cukru může mít negativní efekt na mozek. | Shutterstock.com

    Další texty čtěte na webu Info.cz

  • 2.Větší chuť k jídlu

    V mozku může fruktóza narušit pocit sytosti, zjistil průzkum. Způsobuje, že lidské tělo po jídle nedosáhne uspokojivého pocitu nasycení. V menší míře se uvolňují hormony sytosti inzulin a leptin, a naopak se zvyšuje hladina hormonu hladu ghrelinu. Fruktóza tedy naopak chuť k jídlu podněcuje, ačkoli další dávky energie tělo nepotřebuje.

    Cukr způsobuje větší větší chuť k jídlu.Cukr způsobuje větší větší chuť k jídlu. | Shutterstock.com

  • 3.Pleť stárne rychleji

    Příliš mnoho cukru může bránit obnově kolagenu v kůži, tedy proteinu, který udržuje pleť vláčnou a pružnou. Pravidelný příjem cukrů může vést k tomu, že pokožka ztrácí pružnost a mohou se předčasně objevovat vrásky. Odborníci doporučují nahradit sladkosti dvěma až třemi porcemi ovoce, které je zdrojem přírodního cukru.

    Moc cukru = možnost předčasných vrásekMoc cukru = možnost předčasných vrásek | profimedia

    Další texty čtěte na webu Info.cz

  • 4.Přebytek cukru se ukládá jako tuk

    Játra mají přirozenou schopnost metabolizovat cukr a přeměňovat ho na energii. Ale jen do jisté míry, vysvětluje endokrinolog Lustig. Nevyužitá fruktóza se přemění v játrech na tuk, což může mít za dlouhodobý následek obezitu, cukrovku i kardiovaskulární onemocnění.

    Nevyužitá fruktóza způsobená přílišnou konzumací cukru může způsobit cukrovku.Nevyužitá fruktóza způsobená přílišnou konzumací cukru může způsobit cukrovku. | Profimedia

  • 5.Poškození buněk

    Cukry ovlivňují proces oxidace v lidských buňkách. Snadněji tak může dojít k poškození proteinů, tkání a orgánů. Zvyšuje se riziko onemocnění jater, selhání ledvin nebo vznik šedého zákalu.

    Cukr může poškozovat i buňky.Cukr může poškozovat i buňky. | profimedia

    Další texty čtěte na webu Info.cz

  • 6.Závislost na cukru

    A zpět k mozku. Konzumace cukru vede k uvolnění dopaminu, tedy neurotransmiteru, který dává signál, že naše tělo chce víc. Otupuje tak dopaminové receptory a mozek vyžaduje více cukru. Jde v podstatě o stejný princip jako v případě závislosti na tabáku, alkoholu nebo drogách.

    Závislost na cukru se může podobat závislosti na cigaretách.Závislost na cukru se může podobat závislosti na cigaretách. | Repro Strategie

  • 7.Stres plodí stres

    Čokoládou zahání stres mnoho lidí. Něco na tom skutečně bude, sladké dokáže rychle snížit hladinu stresového hormonu kortizolu. Jenže předávkování se rafinovanými cukry a riziko inzulínové odolnosti působí na tělo zevnitř. Kdo se chce uklidnit, měl by prý dát před sladkostmi přednost raději sportu. „Cvičení je nejlepší léčba stresu. Dává dobrý pocit a snižuje hladinu kortizolu,“ říká americký lékař.

    Sport je lepší řešení stresu než konzumace cukru.Sport je lepší řešení stresu než konzumace cukru. | Profimedia.cz

    Další texty čtěte na webu Info.cz

  • 8.Rychlý cukr

    Rafinované sacharidy, které jsou třeba v bílém pečivu nebo těstovinách, způsobují rychlé zvýšení glukózy v krvi. Mohou tak navodit pocit nabyté energie, ten ale velmi rychle pomine. Místo toho je lepší sáhnout po potravinách bohatých na bílkoviny, například řeckém jogurtu s čerstvým ovocem nebo čerstvé zelenině a hummusu. Pomáhají totiž stabilizovat hladinu cukru v krvi a udržet ji po delší dobu.

    Chcete energii? Místo cukru si dejte jogurt s ovocem.Chcete energii? Místo cukru si dejte jogurt s ovocem. | Shutterstock.com

Sledujte pořady Blesk Zpráv

Epicentrum S prezidentem v Lánech Ptám se, pane premiére

Redakce Blesk Zpráv pro vás každý týden od pondělí do čtvrtka připravuje pořad Epicentrum s rozhovory na aktuální témata. Kromě toho vám pravidelně přinášíme názory prezidenta Miloše Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech a zpovídáme i premiéra Andreje Babiše.

flesch2z ( 2. dubna 2017 13:09 )

Jo jasně, nemám začít pít vlastní moč? Raději ji vyliju Valachové na palici.

19.3.1977 ( 2. dubna 2017 09:41 )

 Jj hurá na pastvu

Zobrazit celou diskusi
Další videa
Články odjinud