Kdo by neměl alespoň někdy chuť na sladké? Co taková čokoláda nebo limonády dělají s lidským tělem, popsal americký týdeník Time. Některá zjištění vás rozhodně překvapí.
Co všechno způsobuje cukr: Poškození mozku, horší pleť i ztučnění jater
1.Mozek může trpět
Cukr stimuje takzvané mozkové centrum odměn. Jak fruktóza jako přirozený ovocný cukr, ale také jako součást kukuřičného sirupu, ze kterého se vyrábí glukózový sirup, tak i klasický řepný cukr. Jenže pokud tělo přijímá příliš mnoho cukru, zejména pak toho kukuřičného, může se zhoršovat například učení nebo paměť, ukázal výzkum.
Kdo si chce udržet psychickou kondici, měl by zůstat u slaných dobrot, radí dětský endokrinolog ze sanfranciské dětské nemocnice Robert Lustig.
Další texty čtěte na webu Info.cz
2.Větší chuť k jídlu
V mozku může fruktóza narušit pocit sytosti, zjistil průzkum. Způsobuje, že lidské tělo po jídle nedosáhne uspokojivého pocitu nasycení. V menší míře se uvolňují hormony sytosti inzulin a leptin, a naopak se zvyšuje hladina hormonu hladu ghrelinu. Fruktóza tedy naopak chuť k jídlu podněcuje, ačkoli další dávky energie tělo nepotřebuje.
3.Pleť stárne rychleji
Příliš mnoho cukru může bránit obnově kolagenu v kůži, tedy proteinu, který udržuje pleť vláčnou a pružnou. Pravidelný příjem cukrů může vést k tomu, že pokožka ztrácí pružnost a mohou se předčasně objevovat vrásky. Odborníci doporučují nahradit sladkosti dvěma až třemi porcemi ovoce, které je zdrojem přírodního cukru.
Další texty čtěte na webu Info.cz
4.Přebytek cukru se ukládá jako tuk
Játra mají přirozenou schopnost metabolizovat cukr a přeměňovat ho na energii. Ale jen do jisté míry, vysvětluje endokrinolog Lustig. Nevyužitá fruktóza se přemění v játrech na tuk, což může mít za dlouhodobý následek obezitu, cukrovku i kardiovaskulární onemocnění.
5.Poškození buněk
Cukry ovlivňují proces oxidace v lidských buňkách. Snadněji tak může dojít k poškození proteinů, tkání a orgánů. Zvyšuje se riziko onemocnění jater, selhání ledvin nebo vznik šedého zákalu.
Další texty čtěte na webu Info.cz
6.Závislost na cukru
A zpět k mozku. Konzumace cukru vede k uvolnění dopaminu, tedy neurotransmiteru, který dává signál, že naše tělo chce víc. Otupuje tak dopaminové receptory a mozek vyžaduje více cukru. Jde v podstatě o stejný princip jako v případě závislosti na tabáku, alkoholu nebo drogách.
7.Stres plodí stres
Čokoládou zahání stres mnoho lidí. Něco na tom skutečně bude, sladké dokáže rychle snížit hladinu stresového hormonu kortizolu. Jenže předávkování se rafinovanými cukry a riziko inzulínové odolnosti působí na tělo zevnitř. Kdo se chce uklidnit, měl by prý dát před sladkostmi přednost raději sportu. „Cvičení je nejlepší léčba stresu. Dává dobrý pocit a snižuje hladinu kortizolu,“ říká americký lékař.
Další texty čtěte na webu Info.cz
8.Rychlý cukr
Rafinované sacharidy, které jsou třeba v bílém pečivu nebo těstovinách, způsobují rychlé zvýšení glukózy v krvi. Mohou tak navodit pocit nabyté energie, ten ale velmi rychle pomine. Místo toho je lepší sáhnout po potravinách bohatých na bílkoviny, například řeckém jogurtu s čerstvým ovocem nebo čerstvé zelenině a hummusu. Pomáhají totiž stabilizovat hladinu cukru v krvi a udržet ji po delší dobu.
Jj hurá na pastvu