Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi mají raději sladké než alkohol. Kvůli dortíkům se lidé i zadluží

Autor: ula - 
2. března 2017
20:13

Češi si dopřávají sladkosti častěji než alkohol, i když za něj utratíme více než za dortíky a čokoládu. Podobně jsou na tom i Slováci, nicméně nejvíc se sladkým cpou Bulhaři. Ti Čechy předehnali i v konzumaci alkoholu. Pro některé není ani problém se stát na alkoholu nebo sladkém závislým a půjčit si na své neřesti vysoké peněžní částky. Tvrdí to výzkum společnosti Ipsos pro úvěrovou společnost.

Cukr se podle výživových specialistů řadí mezi návykové látky, nicméně mlsání je v očích lidí přijatelnější než alkoholismus. Překvapivě podle průzkumu si Češi více dopřávají právě sladkosti než alkohol. Výzkum srovnal neřesti Čechů s Bulhary a Poláky a ukázalo se, že více na sladkosti i alkohol jsou právě Bulhaři.

400 korun za dortíky

Téměř 90 procent Čechů si sladkosti dopřává aspoň 1x týdně, třetina pak dokonce několikrát denně. Podobně jsou na tom i Slováci, mezi rekordmany patří Bulhaři, sladké si několikrát týdně nebo častěji dopřává 95 % lidí.

Češi za sladké utratí asi 400 korun měsíčně, o necelých 200 korun méně, než propijí. Vedle Bulharska jsme na tom lépe. Za sladké utratíme polovinu. Co se týče alkoholu, měsíční útrata se liší mnohem méně.

Průměrná měsíční útrata za alkohol a sladké

Češi – Pití alkoholu: 590 Kč, Konzumace sladkého: 405 Kč

Slováci – Pití alkoholu: 513 Kč (19 eur), Konzumace sladkého: 621 Kč (23 eur)

Poláci – Pití alkoholu: 621 Kč (23 eur), Konzumace sladkého: 594 Kč (22 eur)

Bulhaři – Pití alkoholu: 702 Kč (26 eur), Konzumace sladkého: 783 Kč (39 eur)

Bulhaři – milovníci alkoholu

„Sladké není jediné prvenství Bulharů. Přestože Češi za alkohol utratí násobně víc, než kolik investují do vzdělání a přestože vypijeme nejvíc piva na hlavu, na nelichotivé ‚vítězství‘ ani v konzumaci alkoholu na Bulhary nestačíme. A to navzdory vtipům a lidovým moudrům, které mezi Čechy kolují. „Aspoň jednou týdně se napije přes 80 procent Bulharů, u nás jsou to dvě třetiny lidí,“ říká Dana Hakavcová, marketingová ředitelka Profi Credit. „Skoro 40 % Čechů potom holduje alkoholu několikrát týdně, totéž si ale dopřává jen čtvrtina Slováků,“ dodává Hakavcová.

Češi raději pijí v hospodě

Tradici drží Češi v návštěvách hospod. Aspoň jednou týdně do ní zavítá každý šestý Čech, aby se napil s přáteli a podebatoval o životě a o politice. Slováci i Poláci chodí takzvaně „na jedno“ mnohem méně. V Bulharsku se těší alkohol velké oblibě. „Skoro tři čtvrtiny respondentů se v týdnu napijí s rodinou nebo přáteli, a ti zbylí si otevřou lahev doma sami,“ Hakavcová.

Půjčky na zlozvyky

Že sladkému lze propadnout podobně jako alkoholu, svědčí i nejvyšší zaznamenaná půjčka – téměř 19 000 korun, pro které si na uspokojení svojí závislosti na sladkém došel polský konzument. Na Bulhary to ovšem stále nemá – tamní piják si na alkohol půjčil v přepočtu neuvěřitelných 70 tisíc korun! To jsou ale extrémní příklady fajnšmekrů, více než 1000 korun si na své zlozvyky půjčuje minimum lidí (kolem 4 %), a když už, tak nejčastěji u svých známých.

Rekordní půjčky na neřesti

Rekordní půjčka na alkohol činila v Bulharsku cca 70 tisíc korun ( 2555 eur)

Rekordní půjčka na hazard byla v Bulharsku 138 tisíc korun ( 5108 eur)

Rekordní půjčka na kouření byla také v Bulharsku – 4131 korun (153 eur)

Rekordní půjčka na sladkosti se uskutečnila v Polsku – 18 900 Kč (700 eur)

Zobrazit celou diskusi