Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrátí se do Česka ptačí chřipka? Přinést ji může stěhování ptáků na podzim

Autor: var, ČTK - 
13. října 2017
16:54

Podzimní stěhování ptáků je podle Státní veterinární správy (SVS) rizikové kvůli možnému návratu ptačí chřipky do chovů. Kvůli nemoci bylo letos na jaře vybito 98 tisíc ptáků v chovech. Chovatelé by měli zasíťovat své chovy, o pokutování, pokud tak neučiní, se ale zatím nepřemýšlí, sdělili ČTK zástupci Státní veterinární správy.

V létě přibývají obvykle jednotky ohnisek nemoci, letos se jich ale v západní a jižní Evropě od května objevily čtyři desítky.

Je nutné především zamezit kontaktu volně žijících ptáků s drůbeží, s krmivem a s napájecí vodou, zasíťovat výběhy a krmení předkládat pod přístřešek,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Podle něj je třeba sledovat úhyny zvířat nebo i změny v chování ptáků.

Nejvíce nových ohnisek letos přibylo v Itálii, dále ve Velké Británii, Belgii a Německu, většinou od července do října. „Je zřejmé, že výskyt viru není vázán jen na nízké teploty prostředí,“ dodávají veterináři.

Pták vylučuje virus hlavně ve slinách a trusu

Od začátku letošního roku bylo na území České republiky postupně vyhlášeno celkem 39 ohnisek ptačí chřipky v chovech. Virus byl ve stejném období potvrzen také u 52 volně žijících ptáků ve 13 krajích.

Virus šíří v přírodě vodní ptáci, zejména husy, kachny a labutě. Nakažený pták virus vylučuje hlavně ve slinách a trusu. Domácí drůbež je k nákaze náchylnější než divocí ptáci. Onemocnění se projevuje ve dvou formách. Při lehčím bývá příznakem zježené peří a nižší snůška vajec. Těžší forma se projevuje horečkou a nakažení ptáci do dvou dnů hynou.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech, zasáhla i řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže včetně velkých komerčních chovů. Ptáci měli téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka.

Video  Řádí ptačí chřipka i na Vltavě? Hasiči vylovili pět mrtvých labutí.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi