Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podzim je tu, venku přituhuje. Jak vybrat bezpečnou saunu? Pozor na dřevo i dveře

Autor: ula - 
24. září 2017
06:40

Astronomický podzim je tu, topná sezona začala, řada lidí se však doma ohřívá i jinak. V domácích saunách. Letos na jaře však Českem otřásla tragédie matky a dcery z Jičínska, které uvízly právě v podomácku vyrobené sauně. Ve smrtící pasti je uvěznila klika, která podle odborníků nemá na dveřích sauny co dělat. Tyto domácí sauny jsou vysoce rizikové, zvláště pokud si je lidé vyrábí sami. Pořídit si saunu na zahradu nebo rovnou do domu, můžete i v obchodě, ale i tam byste se měli držet odborných rad.

Podle dostupných informací byla sauna, ve které byly ženy nalezeny, podomácku vyrobená. Taková zařízení jsou podle předsedy České asociace saunérů Pavla Hofrichtera vysoce riziková. „Ať již jde o použité materiály, protipožární bezpečnost nebo jako v tomto případě o zanedbání základních pravidel pro saunové prohřívárny,“ řekl Blesku.

Sauna totiž nebyla konstruovaná tak, jak měla. „Pokud dveře sauny mají kliku, tak je to opravdu špatně. Standardní dveře do sauny jdou otevřít jen tlakem na dveře (otevírají se samozřejmě ven z prohřívárny). Tedy pokud by někdy nastala situace, kdy není možné použít madlo na dveřích, stačí se o dveře opřít a ty se otevřou. Takže v uvedeném příkladu je princip otevírání sauny „na kliku“ skutečně velmi špatné řešení, a to i pro domácí zahradní saunu,“ vysvětlil Hofrichter.

Pozor na dřevo a topidlo

Volně stojící saunovou kabinu, kterou můžete umístit na zahradu nebo do domu, můžete samozřejmě koupit i v obchodě. Ale i při takové koupi byste se měli zaměřit na tyto parametry:

  • kvalitní materiál – dřevo (bez suků, vytékající pryskyřice – při dopadu pryskyřice na pokožku v natopené prohřívárně může dojít k popáleninám až III. stupně apod.)
  • odborné zpracování – dřevo hoblované a broušené, bez viditelných spojů, hřebíků či vrutů – aby nedošlo ke kontaktu s pokožkou
  • certifikované topidlo do sauny
  • zda se dveře prohřívárny otevírají směrem ven
  • zda dveře mají bezpečný samozavírač dveří bez možnosti uzavření zevnitř

Saunové dveře by měly mít zavírání na magnet, neměla by tam být žádná klika, západka nebo mechanická zábrana, která by bránila otevření.

VIDEO: Kdy může relax skončit tragédií? Podívejte se:

Video  Smrt v sauně: Kdy může relax skončit tragédií?! 
Video se připravuje ...

Kde saunu koupit? 

„Nejlépe od specializovaných výrobců či dovozců zahraničních saunových kabin s ověřeným zastoupením pro ČR, firem s historií na českém trhu, kdy vám pomohou reference, vystavovatele na výstavách, firem s kamennými vzorkovnami nebo firem, které inzerují v odborném tisku apod.,“ radí Jiří Kouba, šéfredator časopisu Bazén & Sauna. 

Rozhodně se vyhněte koupi sauny, která vykazuje vady materiálu a nemá certifikované elektrické topidlo.

Kdo saunu postaví?

Pokud vám bude někdo saunu stavět, prostudujte nejdřív reference montážní firmy, zda má zkušenosti s podobnou stavbou.

„Zároveň si dejte pozor na kvalitu profesí. Rozhodně není náhodou, že při stavbě sauny se vystřídá několik profesí: zedník, obkladač, truhlář, sklenář, instalatér, elektrikář a řada dalších podle toho, zda jde provoz v exteriéru či interiéru,“ upozorňuje odborník. Pokud už si hodláte saunu sami sestavit, rozhodně si nakupte materiál u specializovaných firem a nechte si poradit u odborníků.

Soukromé sauny nikdo nekontroluje

„Soukromá sauna nepodléhá dozoru hygienické služby, naproti tomu veřejně přístupná sauna ano. Ve veřejné sauně by měla být proškolená osoba – obsluha sauny, saunař. A také zajištěn hygienický dozor, schválený návštěvní, provozní i dezinfekční řád,“ vysvětluje Kouba.

A co revize?

U veřejně přístupné sauny mohou probíhat i revize, jako např. elektrorevize, která je četnější u vlhkého prostředí, provádí se i hygienická kontrola. „U domácí, soukromé sauny je třeba udržovat celek v provozu – takže „revize“ mohou být vlastní prohlídky a sledování plné funkce jak vytápění, tak osvětlení, kompaktnosti pryčen, bezproblémové otevírání dveří, stav povrchu obložení (zda se někde ‚neobjevují‘ hřebíky či hlavičky šroubů),“ doplňuje Kouba.

Jak se správně saunovat?

Podle odborníka patří mezi časté chyby saunování v sedě. S ohledem na parabolickou závislost teploty na výšce je lepší (pokud je místo) při saunování ležet.

Ve veřejných saunách je třeba se řídit návštěvním řádem, dbát pokynů saunaře  a nepodlehnout radám rádoby odborníků, že čím déle v prohřívárně jste, tím lépe, čím vyšší teplota, tím kvalitnější saunování atd. „Tedy: teplota 95 °C ve výšce 2,0 m je pro perfektní saunování spíše maximální, a čas pobytu v prohřívárně  do 15 minut – délka pobytu ve vytopené prohřívárně by se neměla řídit striktně doporučeným časem, ale příjemným pocitem,“ uzavírá Kouba.

Josef124 ( 31. března 2021 21:01 )

Sauna je super věc. Kdo ji ještě nemáte, tak vřele doporučuji . My jsme si ji s manželkou objednali letos na podzim z http­s://ww­w.az­techni­ka.cz­/zah­radni-technika/domaci-wellness/ a přes zimu jsme v ní byli skoro každý den. Je to příjemný relax a hlavně se člověk pořádně prohřeje, což po celém dni v práci potřebuju .

Tarpedivan ( 31. března 2019 20:38 )

Je pravda, že hlavně přes zimu sauna opravdu příjde vhod. My si saunu nechávali doma dělat minulý rok a třeba tuto zimu jsem ji využil víc než dost. Jestli můžu mít jedno doporučení, tak pokud také nad saunou uvažujete, tak určitě zkusite mrknout na https://www.dyntar.cz/ protože ti dělají skutečně luxusní sauny.

Zobrazit celou diskusi