Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týdenní dovolená je pro řadu Čechů luxus: Peníze na ni nemá každý čtvrtý

Autor: bud - 
3. září 2017
06:50

V Česku si téměř třetina lidí nemůže dopřát ani týdenní pohodovou dovolenou daleko od domova. Vyplývá to z čísel Eurostatu, podle kterých jde ovšem o výrazně zlepšení oproti minulým létům. Například v Bulharsku nebo Chorvatsku je to více než polovina obyvatel. Nejhůře z evropského srovnání vycházejí senioři, kteří na dovolené utratí v průměru jen 370 korun za den.

Zástupci cestovních kanceláří se shodují, že se Češi na dovolených stále více rozmazlují. „Pokud se podíváme na poměr výplata a výdaje za dovolenou, jsme jedni z nejvelkorysejších turistů. Lidé jsou ochotní dát za dovolenou i několik výplat, což by se v třeba v Německu, ve Francii nebo Británii nikdy nestalo,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz před časem Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Roste i počet těch, kteří si dopřávají zájezdy k moři či dokonce do exotických destinací. Například podle prodejce Letuška.cz počet letenek z Česka do Thajska meziročně vzrostl až o 40 procent. A rostoucí zájem je patrný také u dalších zemí, jako jsou Čína, Indie nebo Vietnam. „Do Pekingu se letos mezi květnem a červencem prodalo o 11 procent více letenek a do indického Dillí o osm procent více,“ uvedla společnost Student Agency.

Ovšem vedle Čechů, kteří pravidelně cestují, je řada těch, kteří si dovolenou nemohou vůbec dovolit. Například na týdenní zájezd nebo dovolenou mimo domov nemá finance 28 procent lidí. Za posledních 5 let tento počet klesl o 12 procent a ve srovnání s ostatními státy EU jsme na tom relativně dobře. Vyplývá to z rozsáhlého šetření Eurostatu.

2 z 5 Slováků nemají na dovolenou

V Maďarsku, Řecku, Bulharsku, Chorvatsku a Rumunsku si týdenní dovolenou nemůže dopřát více než polovina obyvatelstva. Naproti tomu ve Švédsku, Lucembursku, Dánsku nebo Finsku je to méně než 15 procent. V případě Slovenska nemá na běžnou dovolenou 44 procent lidí.

V Česku tyto statistiky nepříznivě ovlivňují také senioři, kteří ve srovnání se svými evropskými protějšky vyrážejí na cesty mnohem méně. Jsou také na úplném konci žebříčku porovnávajícího útraty, uvádí Eurostat. V průměru za každý den dovolené utratí 370 korun, více utratí i senioři v Rumunsku, Maďarsku nebo Litvě. U vyspělých západních zemí, jako jsou Německo nebo Lucembursko, jsou tyto útraty několikanásobně vyšší.

Zobrazit celou diskusi