Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před dovolenou si šetřete drobné na turistickou daň. Víme, kolik kde zaplatíte

Autor: ula - 
7. srpna 2017
06:22

Říká se tomu různě: turistická daň, poplatek, taxa, dávka, ale princip je pořád stejný. Město, region nebo i daná lokalita může peníze investovat do oprav památek nebo také na likvidaci odpadu, co po turistech zůstává. Úhrada těchto poplatků je už v mnoha zemích běžnou praxí, stejně jako lázeňský poplatek u nás. Přesto se najdou lidé, kteří o drobných navíc netuší. Kolik si máte připravit, pokud jedete na dovolenou?

„Smyslem zavedení turistické daně často bývá jejich použití místní samosprávou na zvýšení atraktivnosti daného místa/lokality. Proto jsou také ze strany turistů akceptovatelné. Funkce tohoto opatření tedy může být regulační (regulovat toky návštěvníků) i fiskální (získat dodatečné prostředky na zvýšení atraktivnosti města/regionu/lokality – např. oprava místních památek, udržování zeleně, a také jakási pokrytí nákladů ve smyslu, že turisté, kteří v daném místě nejsou rezidenty, zatěžují místní infrastrukturu – produkují odpad, používají místní dopravu,“ přiblížila poplatky Blesk.cz Tereza Picková, tisková mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Chorvatsko, Itálie i Malta

Každým rokem se počet destinací, kde jsou taxy vybírány, zvyšuje. V minulých letech byly zavedeny např. pobytové taxy v Chorvatsku, Maroku a Zanzibaru, turistická karta v Dominikánské republice, městské daně v italských městech, odletová taxa na Maledivách apod. V loňské sezoně byla zavedena ekologická daň na Baleárských ostrovech, obdobné opatření zavedla také Malta. 

Od vybírání dodatečných poplatků upustilo Tunisko a zrušilo i odletovou taxu, kvůli nižšímu počtu příletů.

Poplatky mimo Evropu

Poplatky nejsou výhradně jen v Evropě, platí se celosvětově. Letos například nové poplatky zavedla Bostwana. Od června si zaplatíte poplatek na rozvoj cestovních ruchu  ve výši 30 USD, dále si zaplatíte v Tanzanii, zejména pokud se hodláte ubytovat v národních parcích a na Maledivách. V současné době uvažuje o zavedení taxy i Island.

Nová taxa na Madeiře

„Dani podléhají všechna přenocování hostů v rámci turistického ubytování,“ upřesňuje Picková a dodává: „V letošní sezoně jsme v rámci Evropy zaznamenali zavedení nové taxy „ecotax“ např. ve městě Santa Cruz na Madeiře, která nabyla účinnosti od 1. 5. 2017. Jedná se o částku ve výši 1 EUR/os./noc, max. 5 EUR/os./pobyt. Poplatek bude hrazen přímo v místě pobytu ubytovateli. Jedná se o částku v rozumné výši srovnatelnou s ostatními portugalskými městy.“ 

Děti a senioři platit nemusí

Výše poplatku se často liší dle země, regionu, města, kategorie ubytování, velikosti hotelu a jeho standardu. Nelze tedy uvést jednotnou výši poplatku. Děti, senioři a invalidé jsou z povinnosti úhrady často vyňati. „Turistické poplatky, které se pohybují maximálně ve stovkách korun na osobu a pobyt, jsou v drtivé většině hrazeny v místě pobytu, a to přímo ubytovateli v cizí měně, případně na letišti při příletu/odletu,“ uvedla Picková.

Od 0,15 do 7,50 EUR

V Evropě si připravte drobné v Chorvatsku, Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Portugalsku, Rumunsku, ve Slovinsku i Španělsku.

V Rakousku si zaplatíte daň z ubytování, včetně karavanů a kempů, výše je určována podle regionu, rozmezí je 0,15–2,18 EUR.

Belgie má více forem daní a liší se podle měst, např.  Antverpy – pevná sazba 2,39 EUR pro přenocování v hotelech, 0,53 EUR pro kempy a tábořiště, v belgickém Gentu zaplatíte městkou daň 2,50 EUR/os./noc.

Městskou daň si zaplatíte i v Bruselu, tam už vás to ale bude stát víc – daň se účtuje podle velikosti i kategorie hotelu, městské čtvrti – např. 7,50 EUR/za pokoj a noc.

Jak je to s poplatky v Česku?

V Česku se lze setkat z rekreačním a lázeňským poplatkem a poplatkem z ubytovací kapacity. Rekreační a lázeňský poplatek hradí turisté za přechodné ubytování v lázeňských objektech nebo hotelech. Ubytovatel poplatek od turistů vybírá a odevzdává příslušnému orgánu správci poplatku. Výše poplatku se liší dle jednotlivých měst/obcí/lokalit a je v kompetenci místní samosprávy.

Kde se o poplatku dozvíte?

Cestovní kanceláře by vás o výši poplatku měly předem informovat ve svých katalozích a současně také s nákupem zájezdu.

Pokud vyrážíte na dovolenou bez cestovky, poplatek uhradíte v cizí měně ubytovateli v místě pobytu. V případě Chorvatska poplatek vybírají cestovní kanceláře v české měně a v ČR a tento poplatek by měl být zahrnut v konečné ceně zájezdu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi